Nekateri v šolo, drugi ne: koliko dni je lahko vaš otrok odsoten od pouka?

Slovenija 05. Sep 202305:58 0 komentarjev
šola, učenci
PROFIMEDIA

Omejitev, da se na dopust lahko odpravijo znotraj šolskih počitnic, nekaterim staršem predstavlja težavo, saj so takrat praviloma cene nastanitev višje kot izven počitniške sezone. Če bi želeli na dopust v drugem terminu, prav pride tistih nekaj dni na leto, ko otroci lahko manjkajo v šoli. A kakšne so omejitve in priporočila ravnateljev?

Ulice, ceste in avtobusi so spet polni šolarjev, ki so se po poletnih počitnicah v petek vrnili v šolske klopi. Prve počitnice v tem šolskem letu bodo imeli učenci in učenke že jeseni, in sicer konec naslednjega meseca. Do konca šolskega leta oziroma poletnih počitnic pa si nato sledijo še novoletne, zimske in prvomajske.

Tudi med šolskim letom, ko pouk poteka običajno, se številni starši odločijo, da bodo otroke za nekaj dni vzeli iz šole. To možnost v 53. členu omenja tudi zakon o osnovni šoli. Kot navaja, lahko učenec izostane od pouka, če starši to vnaprej napovejo. Ni pa treba staršem sporočiti vzroka izostanka. Otrok lahko v šolskem letu manjka največ pet dni. Ravnatelj lahko na željo staršev iz opravičljivih razlogov učencu dovoli tudi daljši izostanek od pouka.

In zakaj se starši odločijo za to možnost? Najpogosteje je razlog potovanje oziroma dopust, ki je lahko v času pouka veliko cenejši. Na počitniških destinacijah je takrat veliko manjša gneča, nekateri starši pa to možnost izkoristijo tudi zato, da podaljšajo šolske počitnice in se odpravijo na daljše potovanje.

“Večinoma so starši zelo skrbni, ko gre za šolanje svojega otroka”

Ravnateljica Osnovne šole Kolezija Nina Triller je za N1 povedala, da se za to možnost odločijo predvsem starši, ki jim službenih obveznosti občasno ne uspe uskladiti s šolskim življenjem njihovega otroka. Ocenjuje, da primerov, ko učenci manjkajo v času pouka, na njihovi šoli za zdaj ni prav veliko.

Na vprašanje, za koliko dni odsotnosti otroka običajno zaprosijo starši, pa odgovarja, da je ta odsotnost omejena na 5 delovnih dni, nekateri starši pa včasih zaprosijo tudi za kakšen dan več. “Večinoma so zelo skrbni, ko gre za šolanje njihovega otroka in temeljito razmislijo, kdaj je takšen izostanek resnično edina možnost,” je dodala.

Kljub temu da manjkajo v šoli, pa težav pri pouku nimajo. Ravnateljica ljubljanske osnovne šole pojasnjuje, da se že vnaprej dogovorijo, na kakšen način bodo ti učenci zamujeno nadoknadili.

Ko na šoli dobijo takšno prošnjo, je o tem pri mlajših učencih najprej obveščen njihov učitelj razrednik, pri starejših pa se o tovrstni daljši odsotnosti posvetujejo tudi z učitelji razrednega učiteljskega zbora. V primeru, da skupaj z učitelji ocenimo, da otrok zaradi takšne odsotnosti znanja ne bo mogel ustrezno usvojiti, se s starši o tem odkrito pogovorimo: “In v takšnih primerih so se starši kdaj tudi že odločili, da te možnosti ne bi izkoristili,” je dodala Nina Triller.

prvi šolski dan
Borut Živulovič/BOBO

Če ima učenec učne težave, starše na to opozorijo

Na Osnovni šoli Toneta Čufarja Jesenice, ki jo v novem šolskem letu obiskuje 765 otrok, vnaprej napovedano odsotnost izkoristi malo otrok – po ocenah ravnatelja Gabra Klinarja le od 10 do 15 učencev v šolskem letu. Otroci večinoma izostanejo le kakšen dan, zelo malo pa je primerov, ko bi učenec manjkal vseh pet dni.

Napovedano odsotnost po pogovoru z razrednikom odobri ravnatelj. Kot je povedal Klinar, običajno starši prošnjo pošljejo razredniku, s katerim se nato vedno posvetujeta. “Če učenec nima nobenih težav, takoj odobrimo. Če pa ima učne težave, damo staršem vedeti, da to ni prav,” je povedal in dodal, da to staršem zgolj predlagajo, ne pa prepovedo. V kakšnem primeru starši odsotnost otroka tudi skrajšajo. Težav z napovedano odsotnostjo otrok na šoli sicer nimajo. Zavedajo se, da bi se, če tega ne bi bilo, to vseeno dogajalo, razlog za odsotnost pa bi bila v tem primeru bolezen.

Starši prošnjo za odsotnost otrok po njegovih besedah na šolo oziroma razrednika naslovijo najpogosteje proti koncu šolskega leta, ko so ocene večinoma že zaključene. Nekaj prošenj so imeli tudi v preteklem šolskem letu, ker so bile prvomajske počitnice nekoliko krajše.

“To ni dopust za otroke”

Ob tem je Klinar opozoril, da ljudje pogosto rečejo, da gredo otroci na dopust. “To ni dopust za otroke. Je vnaprej napovedana odsotnost. Pri starših pogrešam, da vedno tega ne povedo vnaprej,” je dejal in dodal, da nekaterih otrok ni v šolo, starši jih o odsotnosti obvestijo šele, ko se vrnejo. Šole imajo zaradi tega tudi težave, saj jim nastaja škoda zaradi preveč naročenih kosil in malic, prav tako pa učitelj ne ve, zakaj otrok manjka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!