Košarica živil: kje je tokrat najceneje in kje najdražje?

Gospodarstvo 20. Jan 202309:58 0 komentarjev
Košarica živil
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V desetem popisu košarice osnovnih živil, ki je objavljen na spletni strani Naša super hrana, je bila povprečna cena košarice najnižja do sedaj. Najcenejši je bil Lidl z 39,06 evra, najdražji pa Eurospin s 44,28 evra.

Košarica 15 osnovnih živil je bila na tokratnem popisu najcenejša v Lidlu (39,06 evra). S cenami košarice pod 40 evri mu sledita še Spar (39,43 evra) in Hofer (39,79 evra). Nekje na sredini se gibljeta Mercator (42,44 evra) in Tuš (42,66 evra). Najdražji je bil, enako kot prejšnjič, Eurospin (44,28 evra), so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Vrednost najcenejše košarice se je v primerjavi s prejšnjim popisom pocenila za 2,84 evra oziroma skoraj šest odstotkov in pol, so ob tem dodali na ministrstvu. V prejšnjem razpisu je bila najcenejša košarica trgovca Hofer. Prav tako se je v primerjavi s prejšnjim popisom zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki znaša 5,22 evra.

Košarica je bila tokrat v povprečju najcenejša, odkar so septembra začeli spremljati cene. Z 41,28 evra je bila za dobrih 17 odstotkov manjša od povprečne vrednosti košarice na prvem popisu, ko je znašala 49,90 evra.

Posebnost tokratnega popisa je, kot je zapisalo ministrstvo za kmetijstvo, da se je cena košarice povečala le pri enem trgovcu, pri ostalih petih pa znižala.

Dražji žitni izdelki, meso cenejše

V primerjavi z devetim popisom so se najbolj podražili žitni izdelki: testenine za skoraj šest odstotkov, moka za malo več kot štiri odstotke ter kruh za dobre tri odstotke in pol. Opazno pa so se znižale cene svinjskega mesa, ki so padle za malo manj kot četrtino, ter cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom v letu 2023, je rezultate analize predstavilo ministrstvo za kmetijstvo.

Dodali so, da se je povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave glede na prejšnji popis pocenila za 1,28 evra (4,28 odstotka) in sedaj znaša 28,54 evra. S tem pa se je povečala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo najcenejše sadno-zelenjavne košarice pri posameznih trgovcih, ki trenutno znaša 12,56 evra.

Na podlagi analize izbire izdelkov po trgovcih je razvidno še, da je pri vseh trgovcih zaslediti največjo izbiro izdelkov znotraj kategorij masla in jabolk, sledijo kruh, moka, piščančje meso, sončnično olje in testenine. Najmanjša izbira je na voljo znotraj kategorij govejega mesa, sladkorja, jajc ter svinjskega mesa

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!