Kriminalisti v velenjskem premogovniku: preiskovali naj bi sporen javni razpis

Slovenija 11. Okt 202315:29 > 16:48 1 komentar
Deponija premoga
Premogovnik Velenje

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so po poročanju 24ur obiskali Premogovnik Velenje. Hišne preiskave so izvedli na 13 lokacijah. Preiskovali naj bi gospodarska kazniva dejanja, povezana z javnimi razpisi.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes obiskali Premogovnik Velenje, poroča 24ur.

Hišne preiskave so potekale na 13 lokacijah. Preiskovali naj bi gospodarska kazniva dejanja, povezana z javnimi razpisi.

Za STA so v upravljalcu edinega premogovnika v državi pojasnili, da se preiskava nanaša na posle v letu 2017, kar smo na N1 že poročali. Takrat je družbo vodil Ludvik Golob, članica uprave pa je bila Mojca Letnik.

Zaradi suma zlorabe položaja in drugih kaznivih dejanj naj bi s spornimi posli nastalo za 4,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. V Premogovniku so nam potrdili, da so kriminalisti res bili pri njih.

“Zaprosili so za predložitev dokumentacije, vezane na posle v letih 2017 in 2018, sklenjene s strani takratnega poslovodstva. Poslovodstvo Premogovnika Velenje je zagotovilo polno sodelovanje in predložitev vse zahtevane dokumentacije,” so sporočili iz Premogovnika.

Po pojasnilih policije sta sicer osumljeni osebi iz oškodovane družbe s pomočjo drugih osumljencev s sprejetjem pravnih aktov oddali posel povezani osebi in podizvajalcu, čeprav sta se zavedali, da je bilo predhodno izvedeno javno naročilo, na katerem so prejeli ugodnejši ponudbi dveh ponudnikov.

Pri izvajanju preiskovalnih dejanj sodeluje 60 kriminalistov, postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Za navedena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora do osmih let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje