Izkoriščanje delavcev pri drugem tiru? 2TDK ostro zavrača navedbe o pasivnosti

Slovenija 06. Okt 202312:06 > 15:16 4 komentarji

Na Delavsko svetovalnico so se obrnili trije turški delavci, ki so pri enem od podizvajalcev na projektu drugi tir delali tudi po 372 ur mesečno, socialni prispevki zanje v Sloveniji pa niso plačani. Medtem v družbi 2TDK pravijo, da imajo ničelno toleranco do nespoštovanja delovne zakonodaje. "Ostro zavračamo navedbe o pasivni vlogi, saj družba ves čas izvajanja projekta zahteva spoštovanje tako slovenske delovnopravne zakonodaje kot tudi celotnega slovenskega pravnega reda. To zahtevamo tako od slovenskih kot tudi tujih podjetij, ki sodelujejo pri projektu drugi tir in od tega ne odstopamo," so zapisali.

Društvo Delavska svetovalnica bo podalo kazenske ovadbe zaradi kršitev delovne zakonodaje v primeru delavcev turškega podjetja Türkcam, ki je podizvajalec partnerja v konzorciju izvajalcev gradnje drugega tira Divača-Koper Yapija Merkezija.

Na društvo so se obrnili trije turški delavci. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani na podlagi podatkov za enega od njih povedal vodja svetovalnice Goran Lukić, so mesečno delali od 300 do 372 ur. “To je eklatantno kršenje vseh določil delovne zakonodaje okoli počitkov, delovnega časa, odmorov,” je poudaril Lukić.

V pogodbi med naročnikom, družbo 2TDK ter izvajalci je po njegovih besedah navedeno, da je izvajalec dolžan spoštovati veljavno delovno zakonodajo, torej uporabljati veljavno kolektivno pogodbo gradbene dejavnosti v Sloveniji, ta dolžnost pa velja tudi za vse podizvajalce. Kolektivna pogodba med drugim določa dodatke zaradi razporeditve delovnega časa (npr. za nočno in nedeljsko delo) in dodatek za nadurno delo.

Inšpektorat je v zadnjih dveh letih v družbi Türkcan opravil 12 inšpekcijskih pregledov. Na področju delovnih razmerij je izdal dve prekrškovni odločbi z izrekom globe (dvakrat 1500 evrov pravni osebi ter dvakrat 500 evrov odgovorni osebi) zaradi oviranja inšpekcijskega postopka.

Inšpektorat je namreč delodajalcu naložil dostavo dokumentacije (npr. razporede delovnega časa, odredbe o opravljanju nadurnega dela, dokazila o vročanju plačilnih list delavcem, dokazila o izplačilu regresa), a je doslej ni prejel.

Zaradi neizplačila so globe poslali v izterjavo Finančni upravi RS (Furs). Prekrškovni odločbi so poskušali vročiti odgovorni osebi, a je bila pošiljka vedno vrnjena, so STA povedali na inšpektoratu.

Socialni prispevki zanje v Sloveniji niso plačani

Ob tem so ugotovili tudi, da niso bili plačani socialni prispevki v Sloveniji, pa bi morali biti. Če med državama, v kateri potekajo dela in iz katere prihaja izvajalec, ni sklenjenega sporazuma o socialni varnosti – med Slovenijo in Turčijo ga ni – se namreč status delavca določa izključno na podlagi nacionalne zakonodaje in predpisov EU, ki se v Sloveniji uporabljajo neposredno. Tako je med drugim treba delavce prijaviti v sistem zdravstvenega in socialnega zavarovanja.

Dva delavca sta pri Finančni upravi RS (Furs) preverila, ali so bili zanju plačani prispevki – v evidencah Fursa podatkov, da bi bili, ni. “Delavci imajo vso pravico, da dobijo do centa izplačano, kar jim pripada, hkrati pa ima država odgovornost, da ugotovi, kaj se dogaja z davki in prispevki,” je poudaril Lukić.

Koliko prispevkov bi moralo biti plačanih, v svetovalnici ne morejo izračunati, ker nimajo vseh plačilnih list. Imajo le podatke o tem, koliko so delavci dobili plačano, ne koliko bi morali dobiti. Po slovenski zakonodaji bi lahko delali 40 ur tedensko in imeli do 20 ur nadur mesečno. “V njihovih plačilnih listah ponavadi piše 20 nadur. Postavlja se vprašanje, kaj je pa z ostalimi urami,” je dejal Lukić.

Društvo bo danes podalo kazensko ovadbo proti podjetjema Türkcam in Yapi Merkezi ter odgovorne osebe teh dveh podjetij, je napovedal.

Delavec naj bi se poškodoval, delodajalec pa naj ne bi prijavil poškodbe pri delu

Laura Orel iz Delavske svetovalnice je opozorila, da zaradi delovne preobremenjenosti prihaja tudi do poškodb pri delu. Eden od delavcev se je oktobra na delovišču hudo poškodoval, delodajalec pa mu ni izdal poškodbenega lista niti ni prijavil poškodbe pri delu. V društvu imajo dokumentacijo, ki dokazuje, da je bil obravnavan na urgenci, kamor je bil prepeljan s službenim vozilom z gradbišča.

“Poraja se mi vprašanje, koliko je še bilo takšnih poškodb, ki niso bile nikoli prijavljene, in koliko je še delavcev, za katere ne vemo, kaj se je z njimi dogajalo po poškodbi. Sprašujem se tudi, kako poteka nadzor slovenskih pristojnih organov, da ne ugotovijo neujemanj v uradnih evidencah delovnega časa in tistih, ki jih imajo delavci glede na število opravljenih ur,” je dejala.

Kot je povedal Lukić, so s primeri seznanjeni tako 2TKD kot izvajalci. V društvu ocenjujejo, da skuša turško podjetje, ki je, kot so vmes izvedeli, v prisilni poravnavi, zavlačevati.

Eden od delavcev je medtem dobil odpoved delovnega razmerja, eden je sam dal odpoved, eden pa še dela.

Inšpekcija je po navedbah svetovalnice decembra 2021 sprejela usmeritev, da bo zagotavljala stalen periodični nadzor nad vsemi delovišči drugega tira, in glede na dokumentacijo, ki so jo od inšpekcije prejeli, je bilo nadzora precej, je dodal Lukić.

Družba 2TDK: Imamo ničelno toleranco do nespoštovanja delovnopravne zakonodaje

“V družbi 2TDK navedbe o domnevnih kršitvah delovnopravne zakonodaje na projektu drugi tir od trenutka seznanitve z njimi jemljemo skrajno resno,” so sporočili iz družbe.

Zapisali so, da so od same seznanitve s konkretnim primerom “ravnali proaktivno in sprejeli vse ukrepe”, ki jih dopušča zakonodaja in sklenjena pogodba o glavnih gradbenih delih. “Ob tem opozarjamo, da gre pri navedenem primeru za delovno razmerje med delavcem in podizvajalcem (delodajalcem), za katerega je pristojen inšpektorat,” so zapisali.

drugi tir
Žiga Živulović jr./BOBO

Zapisali so, da so na izvajalca gradbenih del na projektu pozivali tako k “dolžnosti spoštovanja delovnopravne zakonodaje kot tudi pogodbenih določil. Prav tako smo ga pozvali k opredelitvi do očitanih delovnopravnih nepravilnosti pri delavcih, pri katerih bi se, ali se je že pojavil očitek o kršenju delovnopravnih pravic ne glede na to, ali so delavci zaposleni pri izvajalcih ali podizvajalcih”.

Po navedbah družbe 2TDK so zahtevali “dokazila o odpravi morebitnih očitanih kršitev ter vse odzive, ki so jih posredovali odvetnici, ki zastopa turške delavce”. Dodali so, da so izvajalca opozorili tudi na skrajni ukrep  – “morebitno razvezo pogodbe skladno z zakonom o javnem naročanju”. 30. avgusta je z vsemi vpletenimi potekal sestanke, kjer se je družba 2TDK seznanila z aktualnim stanjem konkretne zadeve, po navedbah družbe so se dogovorili za nadaljnje korake, ki jih bosta izvedla podizvajalec in odvetnica turških delavcev.

Dodali so, da “ostro zavračajo navedbe o pasivni vlogi družbe 2TDK v tej zadevi.” “Družba ves čas izvajanja projekta zahteva spoštovanje tako slovenske delovnopravne zakonodaje kot tudi celotnega slovenskega pravnega reda. To zahtevamo tako od slovenskih kot tudi tujih podjetij, ki sodelujejo pri projektu drugi tir in od tega ne odstopamo,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje