Kučan: Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba

Slovenija 20. Nov 202318:20 11 komentarjev
Milan Kučan
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

"Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba," se je na dogajanje na Bližnjem vzhodu odzval nekdanji predsednik Milan Kučan. Ob tem je izrazil upanje, da bodo "upravitelji Slovenije odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne v Gazi".

Vojne danes so drugačne, ne v tem, da v njih ne bi bilo grozodejstev, množičnih zločinov nad civilnim prebivalstvom in pobijanja otrok, temveč v tem, da je zdaj praktično prepovedano povpraševati po koreninah sporov, je na slovesnosti ob 55. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe in 30. obletnice ustanovitve Zveze društev veteranov vojne za Slovenijo na Bledu poudaril Kučan.

“Tako povpraševanje je deležno anateme in očitkov, da izenačuje dejanja agresorja in žrtve, da opravičuje agresijo in da zanemarja pravico napadenega do obrambe,” je pojasnil.

Spomnil je, da sta bila žrtvi takšnih očitkov med drugim tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki ga je izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan pozval k odstopu, in filozof Slavoj Žižek, ki je bil ob nastopu na knjižnem sejmu v Frankfurtu deležen burnih reakcij.

Rakete nad Gazo
Rakete nad Gazo (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

“Oba so napadli, ker sta o dogajanju v Gazi povedala, kar je v imenu človečnosti in miru treba povedati. Povedati, da eno nasilje ne opravičuje drugega nasilja. Povedati, da ima tudi vojna pravila in da sovražnosti rodijo nove sovražnosti. Nasilje Hamasa, ki mora biti najostreje obsojeno, pa ne daje pravice za kolektivno kaznovanje Palestincev,” je dodal.

Ob tem je opozoril, da spreminjanje Gaze v množična pokopališča nikakor ni obramba. V luči tega je izrazil upanje, da bodo “upravitelji Slovenije zbrali dovolj moči in poguma ter odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne ter preprečitev etničnega čiščenja in genocida”. Prepričan je, da bo tudi v Izraelu slej ko prej prevladal glas razuma, ki bo povprašal, kakšno ceno bosta za sedanje početje plačala Izrael in judovska skupnost po svetu.

“Netanjahuja nekoč ne bo več, ostala pa bosta neizmerna bolečina in sovraštvo, ki ju je utrdil, tako kot ju je utrdil Hamas, za kar bodo plačevale še mnoge generacije. To sega tudi do nas. Nedavno onesnaženje judovskega centra v Ljubljani s svastiko zato zahteva najostrejšo obsodbo,” je še dodal.