Kuštrina na čelu Fidesa zamenjal njegov dolgoletni podpredsednik

Slovenija 14. Mar 202307:44 > 17:26 5 komentarjev
damjan polh, predsednik fides
Foto: Sindikat FIDES

Zdravniški sindikat Fides ima novega predsednika. To je postal anesteziolog iz izolske bolnišnice Damjan Polh, ki je bil do danes podpredsednik sindikata in člana Fidesove pogajalske skupine. Po skoraj 30 letih se je z vrha zdravniškega sindikata poslovil Konrad Kuštrin.

Delegati Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so na današnji letni konferenci za novega predsednika izvolili anesteziologa iz izolske bolnišnice Damjana Polha, dosedanjega podpredsednika sindikata in člana Fidesove pogajalske skupine.

Polh je študij na ljubljanski medicinski fakulteti zaključil leta 1982. Med letoma 1983 in 1984 je opravil staž in se zaposlil v Splošni bolnišnici (SB) Izola, kjer je začel specializacijo iz anesteziologije in reanimatologije. Specialističen izpit je opravil leta 1990. Še isto leto je postal predstojnik oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo SB Izola ter oddelek uspešno vodil 11 let.

V delo sindikata Fides se je vključil leta 1996 kot član glavnega odbora. Čez nekaj let je postal podpredsednik sindikata in bil do današnjih dni t. i. desna roka predsedniku sindikata Fides Konradu Kuštrinu.

Polh je po izvolitvi za STA in Radio Slovenija povedal, da izvolitev zanj pomeni velik izziv, veliko nalogo in težko delo. “Spraviti se v čevlje bivšega predsednika je nemogoče,” je dejal in dodal, da se bo trudil po vseh svojih močeh, da bo prenos funkcije čim manj boleč, da ga kolegi ne bodo toliko občutili in da bo Fides spet tisto, kar je vse doslej bil s Kuštrinom.

Poudaril je, da je sindikat trenutno osredotočen na plačni sistem, saj potekajo pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo. Po njegovih besedah je za zajezitev odhodov zdravnikov v tujino in ohranjanje javnega zdravstva nujno urediti plače v zdravstvu, pa tudi delovne pogoje.

Ob tem je povedal, da do konca trenutnega ciklusa pogajanj nima namere spreminjati pogajalske skupine, ki jo vodi podpredsednik sindikata Gregor Zemljič. Polh je Zemljičevo delo, ki ga je ta od Kuštrina prevzel oktobra lani, ocenil kot odlično.

Polh upa, da bodo v sindikatu uspešni v pogajanjih, pri čemer sta Fidesu po njegovih besedah v podporo tudi dva sporazuma, ki so ju z vladno stranjo podpisali po tistem, ko se je Kuštrin umaknil iz pogajalskega procesa, in sta dobra podlaga za pogajanja.

Fides
Jan Gregorc/N1

V januarja podpisanem sporazumu se je vlada namreč zavezala k oblikovanju ločenega plačnega stebra le za zdravnike, v primeru, če vsebine novega zdravstvenega stebra do 1. aprila ne bi bile poslane v javno obravnavo in do 30. junija vložene v zakonodajni postopek, uveljavljene pa do 1. januarja 2024.

“Iskreno povedano, če je volja na obeh straneh, se lahko to zaključi v nekaj dneh,” je poudaril Polh. Kot je pojasnil, sta obe strani bolj pripravljeni na skupni dogovor in konkretni sporazum, ko “voda teče v grlo”. Kljub temu, da časa do 1. aprila ni veliko, sam ostaja optimist.

Polh je tako nadomestil dosedanjega predsednika Konrada Kuštrina, ki je Fides vodil skoraj 30 let. Kuštrin je za STA in Radio Slovenija poudaril, da sta s Polhom sodelavca skoraj ves njegov mandat. “Tako kot je on pomagal kot podpredsednik, mu bom gotovo, če bo čutil potrebo ali željo po kakšnem nasvetu, rad priskočil na pomoč. In pomoč bo sigurno rabil, tudi jaz sem jo rabil,” je poudaril.

Kuštrin je za STA in Radio Slovenija poudaril, da sta s Polhom sodelavca skoraj ves Kuštrinov mandat. “Tako kot je on pomagal kot podpredsednik, mu bom gotovo, če bo čutil potrebo ali željo po kakšnem nasvetu, rad priskočil na pomoč. In pomoč bo sigurno rabil, tudi jaz sem jo rabil,” je poudaril.

Na vprašanje, kakšno je trenutno stanje v slovenskemu zdravstvu, je odgovoril, da si še pred 10 leti ni predstavljal, da “bomo padli tako nizko”. Poudaril je, da je čas, da vlada, DZ in ministrstvo za zdravje opravijo svoje delo.

“Ob teh strahovito hitrih menjavah vlad, da ne rečem ministrov, ki se jih skoraj vseh ne morem spomniti, ni nobene kontinuitete. Vsaka ekipa začne znova in pogosto vidiš, da pravzaprav ne vedo, kje začeti in kako se lotiti stvari,” je opozoril.

Na letni konferenci, ki je najvišji organ sindikata Fides, so člani Fidesa sicer sprejeli tri sklepe, ki so jih posredovali tudi ministrstvu za zdravje. Med drugim zahtevajo realizacijo podpisanih sporazumov o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz oktobra in januarja o oblikovanju ločenega plačnega stebra v zdravstvu, oz. ločen plačni steber za zdravnike.

Glavnemu odboru so ob tem naložili, da spremlja realizacijo sklepa konference in da v primeru kršitve zavez vlade iz sporazumov skladno z oktobrskim sporazumom nadaljuje stavko.

Letna konferenca je najvišji organ sindikata Fides, ki jo sestavljajo delegati. Nazadnje je bila sklicana izredna letna konferenca septembra lani, ko so v sindikatu z več kot 3.500 podpisi članov zahtevali izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in tudi sprejeli odločitev o splošni stavki zdravnikov in zobozdravnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje