Lahko Simič poizveduje o davčnih rekorderjih? Pavšič ga bo naznanil tožilstvu

Slovenija 08. Dec 202110:31 > 14:23 3 komentarji
V. d. direktor Furs Ivan Simič
Bobo

Fursov šef Ivan Simič je včeraj v državnem zboru razburil z izjavo, da največje plačnike dohodnine vsako leto pelje na kosilo. O tem je javno že govoril, a tokrat ga je poslanec LMŠ Robert Pavšič vprašal, ali ne gre tu za davčno tajnost. "Zdaj vam ne morem odgovoriti, ampak so mi povedali, kdo je največji," je po kratkem premolku dejal Simič. "Če sem naredil prekršek, kazen, gremo naprej." Furs odgovarja na naša vprašanja, katere podatke dobi Simič in kaj lahko z njimi počne.

Generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič je včeraj pričal pred preiskovalno komisijo državnega zbora (DZ) o ukrepanju v epidemiji covida-19, ki ji predseduje poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Med drugim je govoril, da so javnofinančne razmere celo boljše kot leta 2008 ali 2009 zaradi dobro pripravljenih ukrepov za blaženje posledic epidemije in posledično rekordnih javnofinančnih prihodkov. Ti so, tako je dejal, v prvih enajstih mesecih letos 2,5 milijarde evrov večji kot lanski in 1,3 milijarde evrov od predlanskih.

“Zavezancem se zahvaljujem, da enostavno plačajo toliko davka. Ne vem, ali veste, da kjerkoli in kadarkoli sem bil direktor davčne uprave, sem peljal na kosilo največjega plačnika dohodnine. Imam nevtralen odnos. Politika se mi ne vmešava.”

Lahko pogleda, kdo je plačal največ davka?

Poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki je vodil razpravo, je dejal, da je to, kar je Simič povedal o kosilih z davčnimi rekorderji, “zelo zanimivo”. Na to je Simič odvrnil, da je kosilo sam plačal. “Ni problem v tem. Problem je v tem, kako ste izvedeli, kdo to je. To je davčna skrivnost, vi nimate pravice do vpogleda, kdo to je, sploh pa ne, da ga peljete na kosilo,” mu je dejal.

Pavšič je Simiča nato prosil, naj mu navede, ali in kakšno pravno podlago ima za vpogled v te podatke. “Zdaj vam tega ne morem povedati. Pač, so mi povedali, kdo je največji. Glejte, če sem naredil prekršek, kazen, gremo naprej,” je odvrnil Simič. Pavšič ga je opozoril, da ne gre za prekršek, ampak za davčno tajnost. “To je davčna tajnost, ena najvišjih v državi. Če se je to dogajalo v tem primeru, ne moremo izključiti, da se ni tudi v drugih, potencialno politično motiviranih.”

Fursov odgovor: Direktor je upravičeno seznanjen

Za pojasnila smo prosili Furs, kjer pravijo, da imajo vsi zaposlenih na Fursu po zakonu dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, “v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog”.

Generalni direktor med drugim odloča v davčnem postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše. “Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča.”

Dodatno smo vprašali, ali generalni direktor podpiše prav vse odločbe o letni odmeri dohodnine, ali lahko podatke obdeluje tako, da izdela seznam največjih plačnikov, in ali lahko največjemu plačniku z vabilom na kosilo izda, da je ta največji. Odgovore čakamo.

Na Fursu dodajajo, da medijem vsako leto na njihovo prošnjo pošljejo razosebljene podatke o največjih plačnikih dohodnine (brez imen, samo znesek plačane dohodnine in vir dohodka, iz katerega je bila dohodnina odmerjena). Tako sklenejo: “Generalni direktor ni razkril nobene davčne tajnosti. Javnost tudi ni izvedela niti ene dodatne informacije, ki medijem že ne bi bile znane.”

LMŠ
Matej Grah/DZ

Robert Pavšič iz LMŠ bo tožilstvu naznanil sum kaznivega dejanja. To bo storil kot poslanec in ne kot predsednik komisije.

Pavšič bo Simiča naznanil tožilstvu

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Robert Pavšič se strinja s Fursovimi navedbami, da ima Simič pravico vpogledati v podatke, ki nosijo oznako davčna tajnost. A lahko to po njegovih navedbah stori le, če ima zelo utemeljene razloge. To pa namera, da bo davčnega rekorderja peljal na kosilo, zagotovo ni.

Ker Pavšič meni, da je Simič ravnal nezakonito, bo tožilstvu naznanil sum kaznivega dejanja. To bo storil kot poslanec in ne kot predsednik komisije. Pavšič pa je tudi prepričan, da je bilo Simičevo ravnanje tako sporno, da bi moral nemudoma oditi s čela Fursa. Ob tem je spomnil, da Simič kot direktor Fursa redno izpostavlja, da morajo inšpektorji odgovarjati, če niso postopali po zakonih in pravilih.

Primer pregleduje tudi Prelesnikova

Primer bo z vidika (ne)zakonitosti obdelave osebnih podatkov preverjala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki sicer opozarja, da samo vprašanje varovanja davčne tajnosti ni v pristojnosti urada.

“Za vsako obdelavo osebnih podatkov, torej tudi za vsak vpogled v zbirko osebnih podatkov, mora obstajati ustrezna pravna podlaga. Ob sami pravni podlagi pa je ključen tudi namen obdelave osebnih podatkov, ki mora biti vezan na konkreten zakonit postopek,” pravi. “Samo dejstvo, da nekdo ima dostop do nekega podatka še ne pomeni, da ga lahko uporabi za katerikoli namen. Informacijski pooblaščenec je doslej že v več postopkih obravnaval zaposlene pri različnih upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki so sicer imeli pravico dostopa, a so ta dostop zlorabili za nezakonite namene, dostikrat na primer tudi povsem zasebne narave.”

Dolgoletna praksa

Omenimo, da je Simič o kosilih za rekorderje med plačniki dohodnine govoril že leta 2013, v intervjuju za portal Tax-fin-lex. Takrat je vodil srbsko davčno upravo.

“Avgusta sem na kosilo peljal davčnega zavezanca, fizično osebo, ki je plačala najvišjo dohodnino za leto 2012. Prvi trije so prejeli tudi posebne zahvale. Za vse je bilo to veliko presenečenje, toda to sem počel tudi v Sloveniji,” je takrat dejal.

Kako zakon kaznuje izdajo davčne tajnosti?

Kako je Simič dobil podatek o največjem plačniku dohodnine, ni znano. Zakon sicer vsem, ki imajo kadarkoli vpogled v davčne podatke posameznika, nalaga obveznost varovanja davčne tajnosti – izjema je davčna številka.

Zakon pravi tako: “Uradne in druge osebe davčnega organa, izvedenci, tolmači, zapisnikarji in druge osebe, ki sodelujejo ali so sodelovale pri pobiranju davkov, in vse druge osebe, ki so zaradi narave svojega dela prišle v stik s podatki, ki so davčna tajnost, teh podatkov ne smejo sporočiti tretjim osebam, razen v primerih, določenih z zakonom, niti jih ne smejo same uporabljati ali omogočiti, da bi jih uporabljale tretje osebe.”

Če je bil Simič oziroma tisti, ki mu je podatek dal, v prekršku, zakon predvideva kot hujši davčni prekršek. “Z globo od 400 do 5.000 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, če v nasprotju z zakonom razkrije podatke, ki so davčna tajnost, ali jih sporoči tretjim osebam ali jih uporablja oziroma omogoči, da jih uporablja tretja oseba.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje