Lastnikom, ki so jih prizadele avgustovske poplave, nakazali denar za obnovo

Slovenija 29. Dec 202313:21 1 komentar
Avgustovske poplave
Foto: SOPA Images/SIPA/PROFIMEDIA

Lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš v avgustovskih poplavah je bila danes nakazana tretja tranša predplačil za obnovo, je na družbenem omrežju X objavilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Predplačila so bila izplačana 1.451 upravičencem v skupni višini 7,02 milijona evrov.

Potem ko se je vlada na četrtkovi seji seznanila s seznamom upravičencev do tretjega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, ki so bila poškodovana v avgustovskih poplavah, jih je danes finančna uprava nakazala upravičencem.

Seznam upravičencev, ki bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen, je na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Gre za tretjo tranšo predplačil od štirih. Kot so še danes zapisali na omrežju X na ministrstvu, so letos izplačali praktično vsa sredstva iz skupne ocenjene vrednosti predplačil v znesku 30 milijonov evrov.

V prvi tranši, ki je bila izplačana 6. decembra, je predplačila prejelo 1932 upravičencev v skupni višini 4,57 milijona evrov. V drugi tranši, izplačani 19. decembra, je predplačilo prejelo 2815 upravičencev v skupni višini 18,12 milijona evrov.

Po interventnem zakonu zaradi katastrofalnih poplav se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku v višini 20 odstotkov ocenjene škode iz Ajde, če znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov. Tega pa se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja objekta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje