Legendarna gostilna, ki išče najemnika, tudi v drugo neuspešna

Slovenija 08. Apr 202317:17 4 komentarji
Gostilna Pri treh ribnikih
Gostilna Pri treh ribnikih/FACEBOOK

Legendarna mariborska gostilna Pri treh ribnikih je bila tudi v drugem poskusu iskanja najemnika neuspešna. Direktor Mestnih nepremičnin kljub temu ostaja optimist in napoveduje še en razpis.

Gostilna Pri treh ribnikih, ki velja za najstarejšo gostilno v Mariboru, tudi po dveh javnih pozivih ostaja brez najemnika.

Direktor Mestnih nepremičnin Ranko Šmigoc kljub temu ostaja optimist. “Za nami je pozitiven ciklus odprtega razpisa za najem objekta. Imeli smo oglede, prav tako tudi razširjen krog interesentov, žal pa nam ob koncu še ni uspelo dobiti zavezujoče ponudbe, a upamo, da smo blizu,” je povedal.

V primerjavi s prvim razpisom so v drugem ponudili dolgoročni najem za obdobje 10 let. “Prav tako smo prilagodili višino najemnine na zagonske cikluse in določili zgornjo maksimalno mejo najemnine,” je pojasnil Šmigoc.

Nov razpis bodo po njegovih besedah objavili predvidoma sredi aprila. “Nadaljevali bomo pogovore z obstoječimi ponudniki in pozvali ponudnike širom Slovenije preko gostinskih zbornic. Prav tako bomo razmislili o sodelovanju s posredniki na področju nepremičninskih agencij,” je dodal.

Gostinski lokal, nekoč znan tudi pod imenom Pri Kličku, so Mestne nepremičnine kupile junija 2020 od družbe Terme Maribor za okoli pol milijona evrov. Sprva je v njem ostal dolgoletni najemnik, a je pozneje odstopil od najemne pogodbe, ki jo je imel s termami sicer sklenjeno do junija letos. Gostilna je tako že leto dni zaprta.

Objekt oddajajo Mestne nepremičnine v najem za izvajanje gostinske dejavnosti s ponudbo lokalne hrane, slovenskih jedi in regionalnih vin.

Župan zagovarjal občinski nakup

Župan Saša Arsenovič je zagovarjal občinski nakup gostilne Pri treh ribnikih s pojasnilom, da želi občina s tem zaščititi to pomembno kulturno dediščino in turistično razvijati zeleno zaledje mesta. Razlog za neuspešno iskanje najemnika vidi v trenutnem pomanjkanju kadra v gostinstvu. “Zanimanje je, pogovori so, zato upam, da bomo prišli do najemnika,” je dejal.

Saša Arsenović
Miloš Vujinovič/BOBO

Spomnil je, da je bila pred kratkim zaključena obnova promenade v Mestnem parku, ki vodi do gostilne, in bližnjega otroškega igrišča, kar dela lokacijo še zanimivejšo za najem. “Park je lepo urejen in še vedno sem zelo vesel, da je gostilna v naši lasti. Verjamem, da bomo prej ali slej našli najemnika, ki bo tam prodajal lokalna vina in lokalno hrano ter s tem pomagal gospodarstvu naše regije,” je povedal.

Gostilna stoji ob ribniku v Mestnem parku, kjer naj bi kmalu ponovno uvedli čolnarjenje. V okviru izglasovanega projekta participativnega proračuna je namreč dala občina izdelati dva veslaška čolna, ki bosta po napovedih prešla v uporabo v poletnih mesecih. “Kakšen model bo ubran v zvezi z oddajanjem, zaenkrat še ni povsem dogovorjeno, najbrž pa ne bo vezano na obratovanje gostilne,” je glede tega povedal Šmigoc.

Občina še vedno tudi išče najemnika za gostinski lokal v nedavno prenovljeni Kulturni četrti Minoriti. Bo pa kmalu spet odprla vrata znana mariborska kavarna Astoria, ki je v zasebni lasti. Objekt na Grajskem trgu je Finančna uprava RS lani zaradi kršitev prejšnjega najemnika zapečatila, zdaj pa ga je po poročanju portala Maribor24 najel gostinec Marko Kokol, ki bo tudi ohranil ime.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje