Janša Lenarčiču očita protislovensko delovanje, pri Lenarčiču to zanikajo

Slovenija 21. Jul 202109:02 > 11:37 5 komentarjev
Janez Lenarčič, Janez Janša
Žiga Živulović jr./ BOBO

Evropski komisar Janez Lenarčič je bil zaradi odnosa do medijev in vprašanja neodvisnosti tožilstva kritičen do slovenske vlade. Na to se je odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je tvitnil, da gre za prvi znani primer, ko je nek komisar skušal neposredno oškodovati lastno državo.

Evropska komisija je v torek objavila letno poročilo o vladavini prava v članicah EU. V poročilu za Slovenijo je med drugim izpostavljena zaskrbljenost zaradi slabšanja položaja medijev pri nas in zaradi zamud pri imenovanju državnih in evropskih delegiranih tožilcev.

Posebej je omenjeno tudi vprašanje financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA). V Komisiji so slovensko vlado ob tem pozvali, naj zagotovi njeno financiranje.

Oglasil se je tudi evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič. V izjavi za STA je povedal, da Komisija sporoča, da obstajajo na področju vladavine prava v Sloveniji resne skrbi, zlasti glede neodvisnosti tožilstva in medijev.

Kot je dodal, Komisija budno spremlja stanje in bo poskušala tudi ukrepati, ko bo to potrebno. “Ima več vzvodov: postopek po 7. členu, vložitev tožbe pred Sodiščem EU in uredbo o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava,” je povedal za STA.

Janša: Lenarčič je skušal oškodovati lastno državo

Na njegove besede se je odzval predsednik vlade Janez Janša. Kot je zapisal, gre za politično izjavo Janeza Lenarčiča, ki se je pridružil nekaj posameznikom v Komisiji pri pogojevanju sredstev EU za okrevanje za Slovenijo. “In ostal na srečo v manjšini. Gre za prvi znani primer, ko je nek komisar skušal neposredno oškodovati lastno državo,” je dodal. 

Danes pa je premier Janša še tvitnil, da ne gre za zakulisne informacije, ampak za uradno dokazljivo ravnanje Lenarčiča. 

Vendar pa predstavniki vlade dokumentov, ki bi potrjevali njihove navedbe o “uradno dokazljivem” protislovenskem ravnanju Lenarčiča, ne razkrijejo. Tiskovna predstavnica evropskega komisarja iz Slovenije Tina Štrafela je sicer že pred dnevi na Twitterju zapisala, da se Lenarčič “v nobenem trenutku in v nobeni fazi postopka ni zavzemal za pogojevanje ali blokado slovenskega načrta za okrevanje”.

V kabinetu evropskega komisarja iz Slovenije vztrajajo, da ne obstajajo nobeni zapisi oziroma dokumenti, ki bi potrjevali navedbe predstavnikov slovenske vlade  o Lenarčičevem nasprotovanju ali pogojevanju potrditve slovenskega načrta za okrevanje.

Da se nadaljujejo napadi na Lenarčiča in da se je vanje vključil sam premier, naši sogovorniki iz Bruslja pripisujejo poročilu o vladavini prava v članicah EU, ki za Slovenijo nikakor ni ugodno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje