Levica poziva vlado, naj preveri, ali ladja Borkum res prevaža orožje za Izrael

Slovenija 22. Maj 202409:08 8 komentarjev
Luka Koper
Žiga Živulović jr./BOBO

Jutri zjutraj naj bi v koprsko pristanišče priplula tovorna ladja Borkum, na kateri naj bi bilo orožje za Izrael. Poslanska skupina Levica je zato na vlado naslovila pobudo, da Slovenija preveri točnost španskih navedb, da ladja res prevaža orožje. "Slovenija naj sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture," so pozvali v najmanjši koalicijski stranki.

Jutri, okoli 4. ure zjutraj, naj bi v Luko Koper priplula tovorna ladja Borkum. V družbeni iniciativi Gibanje za pravice Palestincev so pred dnevi opozorili na navedbe španske Solidarnostne mreže proti okupaciji Palestine (RESCOP), ki trdi, da je ladja namenjena v izraelsko pristanišče Ašdod, na krovu pa naj bi prevažala orožje. Po identifikacijskih podatkih, ki jih je pridobila RESCOP, naj bi Borkum prevažal 20 ton pogonskega goriva za rakete, dobrih 12 ton raket z eksplozivnimi naboji, tono in pol eksplozivnih materialov in 740 kilogramov izstrelkov ter pogonskega goriva za topove.

V Gibanju za pravice Palestincev so zato na vlado, nekatera ministrstva in pomorsko inšpekcijo naslovili poziv, naj ladji zavrne dostop do koprskega pristanišča. Če to ni mogoče, jih je organizacija pozivala, naj izvedejo inšpekcijski nadzor tovora. Na pomorski inšpekciji so za N1 že pred dnevi pojasnili, da tovorni ladji vplutja ne bodo prepovedali.

“To ni v naši pristojnosti,” so poudarili. Dodali so, da bo šel del tovora na Češko, del pa je namenjen za nadaljnji tranzit. “Za pregled tovora je zadolžena finančna uprava (Furs),” je pojasnil vodja inšpekcije Tomo Borovničar, zato pomorska inšpekcija pregleda tovora ne izvaja. Prav tako ladji vplutja ne bo prepovedala uprava za pomorstvo, saj da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, so povedali na ministrstvu za infrastrukturo. Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da jim vsebina tovora ladje ni znana.

Levica: Slovenija naj preveri točnost španskih navedb

Pred jutrišnjim prihodom ladje so poslanci najmanjše koalicijske stranke Levica zato na vlado naslovili pobudo, da Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Izpostavili so opozorila glede možnosti, da je del orožja vendarle namenjen v Izrael. Navedli so še podatke, da je v prevoz orožja vpleteno podjetje IMI Systems, katerega lastnik da je največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki naj bi bilo tesen sodelavec izraelske vojske. “Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se ‘v nobenih okoliščinah’ imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom,” so zapisali v Levici.

V Levici vladi predlagajo tudi, da “v bodoče uvede predhodne sisteme in postopke preverjanja za vse ladje, za katere obstaja verjetnost, da prevažajo vojaško tehnologijo v Izrael, do zaustavitve vseh vojaških, policijskih in drugih operacij države Izrael v Palestini, umika izraelskih oboroženih sil in prebivalcev v nezakonitih izraelskih naselbinah iz okupiranih palestinskih ozemelj ter do priznanja Palestine kot suverene in samostojne države s strani Izraela v mejah, kot so predvidene z Resolucijo 181 (II), ki jo je 29. novembra 1947 sprejela Generalna skupščina OZN”.

Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos
Zaradi pozivov k preiskavi ladje je Borkum maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. (Foto: Vessel Finder)

Slovensko Gibanje za pravice Palestincev je prejšnji teden ob pozivih o prepovedi vplutja v Luko Koper vlado in pomorsko inšpekcijo sicer spomnilo tudi na pogodbo o trgovini z orožjem, ki določa, da “država pogodbenica ne sme odobriti nobenega prenosa orožja, če pri potrditvi ve, da bo lahko uporabljeno pri izvajanju genocida, zločinih proti človeštvu, grobih kršitvah Ženevske konvencije, napadih na civilne objekte ali civiliste in drugih vojnih zločinih”.

V gibanju so prepričani, da bi slovensko dovoljenje za pristanek ladje, tranzit ali pretovor orožja pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic in se ji sodi zaradi njenih ravnanj. S tem Slovenija ne bi spoštovala mednarodnega prava, menijo v gibanju.

Španske oblasti so medtem zanikale, da bi ladja prevažala orožje za Izrael, kot so trdile španske propalestinske organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje