Nevladniki trdijo, da v Luko Koper prihaja tovorna ladja z orožjem za Izrael

Slovenija 17. Maj 202416:03 9 komentarjev
Luka Koper
Luka Koper (Foto: BOBO)

V Sredozemskem morju trenutno pluje tovorna ladja Borkum. Španske propalestinske organizacije ob tem opozarjajo, da je na krovu ladje orožje, ki naj bi bilo na poti v Izrael. Čez približno pet dni naj bi se ladja ustavila v Luki Koper, Gibanje za pravice Palestincev pa poziva, da se ji vplutje prepove.

Gibanje za pravice Palestincev je vlado, nekatera ministrstva in pomorsko inšpekcijo pozvalo, da ladji Borkum, ki je na poti v koprsko pristanišče, prepovejo vplutje. V slovenskem gibanju so opozorili na navedbe španske Solidarnostne mreže proti okupaciji Palestine (RESCOP), ki trdi, da je ladja namenjena v izraelsko pristanišče Ašdod, na krovu pa naj bi prevažala orožje.

Po identifikacijskih podatkih, ki jih je pridobila RESCOP, naj bi Borkum prevažal 20 ton pogonskega goriva za rakete, dobrih 12 ton raket z eksplozivnimi naboji, tono in pol eksplozivnih materialov in 740 kilogramov izstrelkov ter pogonskega goriva za topove.

Borkum bi se moral zasidrati tudi v španskem pristanišču Cartagena, zaradi česar so se aktivirale španske propalestinske organizacije. Te so od tamkajšnje vlade zahtevale, naj ladjo preišče, Borkum pa je spremenil svojo pot in se v tem španskem pristanišču ni ustavil. V četrtek je sicer špansko zunanje ministrstvo zavrnilo vplutje še eni ladji, ki je v Izrael prevažala orožje.

Ladja Borkum po javno dostopnih podatkih na sledilniku Vesselfinder trenutno pluje mimo Španije in je registrirana pod zastavo Antigve in Barbude. Njena naslednja postaja je Luka Koper, ki naj bi jo dosegla v petih dneh.

Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos
Tovorna ladja Bokrum v reškem pristanišču januarja letos (Foto: Vessel Finder)

Španska vlada je organizacijam pojasnila, da naj bi bilo orožje na ladji namenjeno v Češko. Vendar te vztrajajo, da obstajajo resni indici, da je del orožja namenjenega v Izrael. Kot navajajo, naj bi pridobljeni podatki in dokumentacija kazali, da je v tranzit vpleteno orožarsko podjetje IMI Systems. Glede na podatke na njihovi spletni strani ga je leta 2018 kupilo drugo orožarsko podjetje Elbit Systems, ki ima sedež v Izraelu.

Slovensko Gibanje za pravice Palestincev od pristojnih zdaj zahteva, da tovorni ladji Borkum zavrnejo vplutje v Luko Koper. Če to ne bi bilo mogoče, pa zahtevajo, da izvedejo inšpekcijski nadzor tovora in preverijo ujemanje z uradnim uporabniškim certifikatom. “Nujno je, da zagotovite spoštovanje mednarodnega prava in preprečite, da bi vojaški tovor z orožjem ter vojaško opremo nadaljeval pot v Izrael, kjer bo zelo verjetno uporabljen v nadaljnjih izraelskih napadih na Gazo,” je gibanje zapisalo v pozivu.

Ob tem so spomnili na pogodbo o trgovini z orožjem, ki določa, da “država pogodbenica ne sme odobriti nobenega prenosa orožja, če pri potrditvi ve, da bo lahko uporabljeno pri izvajanju genocida, zločinih proti človeštvu, grobih kršitvah Ženevske konvencije, napadih na civilne objekte ali civiliste in drugih vojnih zločinih”.

V gibanju so prepričani, da bi slovensko dovoljenje za pristanek ladje, tranzit ali pretovor orožja pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic in se ji sodi zaradi njenih ravnanj.

Iz Luke Koper so za N1 odgovorili, da so le izvajalec pristaniških storitev in le eden od členov v logistični verigi. “Naš dostop do informacij o konkretnih pošiljkah, naročnikih oz. naslovnikih tovora za katero koli ladjo, ki prihaja k nam, je zato omejen, prav tako pa nismo pristojni, da bi te informacije razkrivali javnosti,” so dodali.

Na informacijo, da naj bi bila ladja Borkum na poti v Luko Koper, se je odzvala koordinatorica Levice Asta Vrečko, ki je zapisala: “Nudenje logistične infrastrukture za prevoz orožja k izvajalcem genocida je v nasprotju s politiko miru in nenasilja. Če držijo informacije, da izraelska ladja, ki pluje proti Luki Koper, prevaža orožje, potem bi ji Slovenija morala odreči dovoljenje za pristanek.”

Ali bodo prisluhnili pobudi Gibanje za pravice Palestincev in ladji Borkum prepovedali vplutje oz. jo bodo inšpekcijsko pregledali, smo vprašali tudi slovensko vlado in pomorsko inšpekcijo. Odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje