Levica: Stavka je pravica, a Fidesova traja nerazumno dolgo

Slovenija 01. Mar 202419:16 10 komentarjev
stavka zdravnikov
Foto: BOBO

V poslanski skupini Svoboda obžalujejo, da stavka zdravniškega sindikata Fides še ni končana. Menijo, da zahteve sindikata ne prispevajo k izboljšanju zdravstva in ga pozivajo k odgovornemu ravnanju. V Levici od Fidesa pričakujejo udeležbo na pogajanjih, zamrznitev stavke in konstruktivne pogovore o stavkovnih zahtevah, "nikakor pa ne na plečih pacientov".

Poslanka koalicijske Svobode in predsednica odbora DZ za zdravstvo Tamara Kozlovič je v odzivu na stavko Fidesa zapisala, da obžalujejo, da stavka še ni končana ali vsaj zamrznjena. Prav tako obžalujejo, da bo zaradi umikov soglasij zdravnikov in zobozdravnikov za nadurno delo obravnava pacientov dodatno okrnjena. “To pomeni, da bo dostopnost do zdravstvenih storitev slabša, kar bo nedvomno vplivalo na zdravje in življenja državljanov. In tukaj se naše razumevanje stavke odločno konča. Izsiljevanje z neizvajanjem dejavnosti na račun zdravja in življenj pacientov je nesprejemljivo,” je poudarila.

Po mnenju Kozlovič stavkovne aktivnosti, zahteve in pozivi Fidesa žal ne prispevajo k zaupanju javnosti v zdravstveni sistem, še manj pa k njegovemu izboljšanju, za kar naj bi se zavzemali v Fidesu. Treba je namreč najti rešitev za celoten javni zdravstveni sistem, ne le za višje plače zdravnikov. “Vse to pa lahko rešujemo le za skupno mizo, z dialogom, ne pa s stavko, ki ogroža zdravje in življenja pacientov,” so poudarili.

V Svobodi podpirajo že sprejete ukrepe vlade za delovanje in dostopnost zdravstvenega sistema med stavko, vključno s sprejetim vladnim odlokom, v katerem so opredeljene storitve, ki jih morajo zdravniki in zobozdravniki opravljati med zdravniško stavko. Tako od vlade kot od Fidesa pričakujejo, da intenzivirajo stebrna in stavkovna pogajanja. Fides so ob tem pozvali k doslednemu spoštovanju etičnih smernic, k spoštovanju Hipokratove prisege in Ženevske deklaracije ter k izogibanju nepotrebnih opustitev zdravstvene pomoči.

Javnega zdravstva po mnenju koalicijske Levice ne bo rešilo to, da nekateri zdravniki dopoldan v javnih zavodih stavkajo, popoldan pa kot dvoživke v zasebnih zavodih izvajajo enake, vendar plačljive storitve. V Levici od Fidesa pričakujejo predvsem odgovorno ravnanje, torej udeležbo na pogajanjih, zamrznitev stavke in nadaljnje pogovore o stavkovnih zahtevah konstruktivno, “nikakor pa ne na plečih pacientov”.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je v odzivu izpostavila, da je stavka ustavna pravica, toda Fidesova traja nerazumno dolgo in brez iskanja konsenza. “Javni zdravstveni sistem je ranljiv in povsem nedopustno je, da ga še bolj degradiramo zaradi nekonstruktivnega delovanja in neodprtosti za dialog. Sindikat Fides se mora zavedati, da je del zdravstvenega sistema kot celote, v katerem so tudi drugi zdravstveni delavci, večina med njimi bistveno manj plačanih, a so prav tako ključni za dobrobit pacientov in krepitev javnega zdravstva,” je poudarila.

Na odzive ostalih parlamentarnih strank STA še čaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje