Licitacija lesa na Koroškem: za hlod odštel skoraj 24 tisoč evrov

Slovenija 15. Mar 202312:59 0 komentarjev
licitacija lesa
Občina Slovenj Gradec

Na Koroškem je potekala 17. licitacija vrednejših sortimentov lesa, ki je tudi letos postregla z rekordi. Organizatorji so zbrali 9.566 hlodov, kar je največ doslej, skupno pa dosedanji izkupiček ocenjujejo na 4,5 milijona evrov. Največ je za hlod odštel kupec iz Italije, in sicer skoraj 24 tisoč evrov.

Organizatorji tako velike količine lesa niso pričakovali, je na novinarski konferenci ob dnevu odprtih vrat licitacije v Slovenj Gradcu povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Imeli so zagotovljen prostor v velikosti skoraj osmih hektarjev, a ni zadostoval za ves ponujeni les, zato so na koncu iskali dodatni prostor. Hkrati so zaradi pretoplega vremena v januarju za približno en mesec prestavili datumske roke licitacije, ki so sicer prvotno določeni že pred novim letom.

Skupno je 1.019 lastnikov na Koroško pripeljalo 9.566 hlodov v skupni količini 9.720 kubičnih metrov. Oboje je največ doslej. Večina lastnikov hlodov je iz Slovenije, nekaj jih je tudi iz Avstrije in Hrvaške ter letos prvič tudi iz Madžarske.

Na licitaciji sodelovali tudi kupci iz Švice, Češke in Srbije

Ponudbe za les na licitaciji je oddalo 53 kupcev, kar je malo manj kot lani, od tega jih je bilo največ, 20, iz Slovenije, sledijo kupci iz Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Češke in Švice. Tokrat so zaradi vremenskih razmer prvič morali premikati datume licitacije. Med kupci je bilo nekaj novih, so pa ravno zaradi prestavljanja rokov izgubili najmanj dva tuja kupca, po enega iz Kitajske in Turčije, je povedal Jeromel.

Na letošnji licitaciji za razliko od lanske niso bili doseženi cenovni rekordi, so pa tudi letos najvišje cene dosegali hlodi gorskega javorja rebraša. Najvišja dosežena cena zanj je 14.960 evrov po kubičnem metru oz. nekaj manj kot 23.490 za celotni hlod. To je pol manj kot lani, je izpostavil Jeromel in dodal, da je tudi kupec, ki vsako leto kupuje najdražje sortimente, dejal, da tako lepih hlodov, kot so bili lani, letos ni bilo. Kupec najdražjega hloda je iz Italije.

licitacija lesa
Občina Slovenj Gradec

So pa bili doseženi rekordi pri nekaterih drugih drevesnih vrstah, med drugim so najvišjo ceno doslej dosegli pri hrastu, smreki in macesnu. Najdražja smreka je bila posekana na območju slovenjgraške občine, na območju Golavabuke, dosegla je rekord po kubičnem metru, to je 1.530 evrov, in po hlodu, saj je bil ta prodan za več kot 9.000 evrov, kar je za smreko po Jeromlovih besedah izredno veliko. Med vsemi drevesnimi vrstami so se sicer letos najbolje prodajali hlodi hrasta, ki ga je bilo največ, skupno prek 5.000 kubičnih metrov.

Letos se je še posebej pokazalo, kako pomembno je za tako velik dogodek, da ima primeren prostor. “Vseskozi si želimo in poudarjamo, da moramo imeti utrjen prostor oziroma utrjene poti. Ne potrebujemo celotnega prostora utrjenega, samo poti bi morale biti za kamione utrjene, potem bi lahko delali licitacijo v vsakem vremenu,” je dejal Jeromel.

Da si prizadevajo poiskati trajno ustrezen prostor, je danes dejal tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki pomoč v zvezi s tem pričakuje tudi od države. Poudaril je pomen dogodka za Slovenj Gradec in dobro delo organizatorjev, ki se kaže tudi skozi številke: na prvi licitaciji so prodajali 890 hlodov, na letošnji pa več kot desetkrat več.

Organizatorji dosedanji izkupiček licitacije ocenjujejo na okoli 4,5 milijona evrov, a je letos ostalo kar precej neprodanega lesa. Tega ponujajo v drugem krogu licitacije, ki že teče, skupno gre za dobrih tisoč kubičnih metrov. Neprodanega je ostalo kar nekaj gorskega javorja povprečne ali slabše kakovosti, a se zanj že zanimajo tudi kupci iz tujine.

licitacija lesa
Občina Slovenj Gradec

Pri organizaciji licitacije na Koroškem sodelujeta Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije (ZGS). Direktor ZGS Gregor Danev je dejal, da brez lastnikov gozdov in sodelovanja sodelavcev ZGS ne bomo imeli zdravih, odpornih in visoko vrednih gozdov. Pomen javne gozdarske službe je poudaril tudi Tomaž Hrovat s kmetijskega ministrstva, ki ga veseli, da se delež domačih kupcev povečuje.

Največjo skupno količino je sicer letos po navedbah Jeromla kupil kupec iz Avstrije, furnirnica Wibeba, ki je skupno kupila prek tisoč kubičnih metrov lesa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!