Ljubljana: za najem utice za peko kostanjev tudi več kot 30 tisočakov

Slovenija 02. Nov 202108:32 > 10:26 6 komentarjev
Kostanj
PROFIMEDIA

Naslednjih nekaj mesecev bo mogoče v Ljubljani na šestih lokacijah kupiti kostanj. Za najem utice so kostanjepeki v središču mesta odšteli tudi več kot 30 tisoč evrov. Precej manj pa stane najem utice na nekoliko manj obljudenih lokacijah.

V Ljubljano je prišla jesen. Drevesa po mestu so se obarvala, po ulicah se že vije vonj po pečenem kostanju. Porcijo kostanja je tudi letos mogoče kupiti na šestih lokacijah v mestu.

Mestna občina je razpis za oddajo šestih utic pripravila že septembra. V njem je določeno, da lahko najemniki kostanj pečejo in prodajajo od sredine oktobra pa vse do konca januarja prihodnje leto.

Največ je bilo zanimanja za utice na Prešernovem trgu, Cankarjevem nabrežju in nasproti tržnice Moste na Zaloški, zato so za te lokacije pripravili tudi javno dražbo. Največ so iztržili za utici na Prešernovem trgu in Cankarjevem nabrežju – obakrat po 30 tisoč evrov, najem za utico na Zaloški pa je znašal 2.475 evrov. Izklicna cena za najem utic na Prešernovem trgu in Cankarjevem nabrežju, ki jo je postavila občina, je znašala devet tisoč evrov.

Najcenejši najem utice v parku Tivoli

Sedem tisoč evrov je stal najem utice na Novem trgu (Breg), 1.500 evrov v Miklošičevem parku, le 500 evrov pa je kostanjepek odštel za najem utice v parku Tivoli. Vse navedene cene pa ne vključuje 22-odstotnega davka na dodano vrednost, ki ga plača najemnik.

kostanj
BOBO

Za primerjavo, lani je bilo treba za najem utice odšteti od 500 do 9.000 evrov.

Ker so zaradi epidemije in številnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa lani številni kostanjepeki ostali brez velikega dela predvidenega zaslužka, je ljubljanska občina najemnikom dala 75-odstotni popust pri plačilu občinske takse. Nekateri najemniki pa so se zaradi okoliščin tudi znašli in so kostanj ponujali tudi prek aplikacije za dostavo hrane Wolt.

Za malo merico kostanja je treba v povprečju odšteti od 2,5 do 3,5 evra, velika merica pa je en evro dražja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje