Logar: Blejski strateški forum je postal ponos slovenske diplomacije

Slovenija 01. Sep 202115:23 > 16:18 3 komentarji

"Lahko rečemo, da je Blejski strateški forum (BSF) preko let postal ponos slovenske diplomacije," je povedal slovenski zunanji minister Anže Logar. Dodal je, da se bo Slovenija septembra pridružila skupini mediteranskih držav.

Na Bledu se je začel tradicionalni, že 16. Blejski strateški forum, ki je letos sredi slovenskega predsedovanja Svetu EU posvečen razpravam o prihodnosti EU. “Lahko rečemo, da je Blejski strateški forum (BSF) preko let postal ponos slovenske diplomacije,” je povedal slovenski zunanji minister Anže Logar. Na tem mestu se je zato še enkrat zahvalil ekipi, ki je pripravljala vse dogodke do danes, tudi letošnjega.

Zunanji minister je dodal, da je v zadnjih 16. letih to strateško politično mislišče gostilo več kot sto tisoč udeležencev iz stotih drža. V šestnajstih letih je BSF obiskalo 30 vodij držav in vlad, od tega 14 letos.

“Lahko rečem, da je z mednarodno udeležbo tokratni BSF presegel pričakovanja in hkrati omogočil neposredni prikaz tega, da lahko z aktivnim angažiranjem vseh, od predsednika republike, predsednika vlade, zunanjih ministrov in drugih ministrov, z aktivno diplomacijo v letu in pol naredimo pomembne korake naprej v mednarodnem umeščanju Slovenije v mednarodne tokove,” je dodal Logar.

Kot je povedal, tokratni BSF spremlja 186 predstavnikov slovenskih in tujih medijskih hiš. Do sedaj je BSF spremljalo okoli sto predstavnikov, zato so po njegovih besedah tudi na tem področju naredili velik korak naprej.

Logar pravi, da na letošnjem BSF predstavniki posameznih držav sodelujejo tudi na panelih, kjer do zdaj še niso sodelovali. Hkrati pa je po njegovih besedah pomemben znak tudi udeležba grškega predsednika vlade, ki je sicer tudi prvič v Sloveniji.

Slovenija se bo pridružila skupini mediteranskih držav

Po Logarjevih besedah bo Grčija, ki je trenutno predsedujoča skupini Med-7, v kateri je sedem mediteranskih držav, Slovenijo 17. septembra povabila v svoje vrste. Prošnjo za sprejem je leta 2015 članicam skupine poslal tedanji zunanji minister Karl Erjavec.

S tem si bo Slovenija po besedah zunanjega ministra zagotovila mesto za skupno mizo, kar bo pomenilo zelo pomemben glas v EU in v ostalih forumih. “Hkrati pa bo Sloveniji odprl novo dimenzijo neposrednega dogovarjanja in srečavanja z ministri in ostalimi visokimi predstavniki držav južnega sosedstva, kar bo še posebej pomembno v luči morebitnih migrantskih pritiskov v prihodnje,” je povedal.

Poleg slovenskega političnega vrha se dogodka na Bledu udeležujejo tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, srbski predsednik Aleksandar Vučić, državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, premierji Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške in Grčije – Andrej Babiš, Eduard Heger, Viktor Orban, Andrej Plenković in Kiriakos Micotakis. Sodeluje tudi podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje