Magnifico razmišlja o tožbi, koncert v Tivoliju “rešujejo” tudi s semeni trave

Slovenija 28. Jun 202414:28 39 komentarjev

Zapleti z Magnificovim koncertom v Tivoliju ob 30. obletnici delovanja se nadaljujejo. Še vedno namreč ni znano, ali bodo koncert lahko izvedli na prvotni lokaciji ali ga bodo morali prestaviti na Plečnikov stadion za Bežigradom. "Koncert v vsakem primeru bo," so poudarili na današnji novinarski konferenci. Zaradi delovanja Zavoda RS za varstvo narave, ki Magnificu ne poda soglasja za izvedbo koncerta v Tivoliju, so v njegovi ekipi vložili pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora, ki pa je po besedah direktorja Doma svobode Igorja Ariha pokazal "celo vrsto nepravilnosti". Ob tem razmišljajo tudi o odškodninski tožbi zoper pravno osebo in državo. Če sta bila sprva težava ogrožena rastlina in hrošč, pa zavod zdaj skrbi uničena trava. V primeru izvedbe koncerta v Tivoliju bo zato vsak obiskovalec dobil pest semen trave in jih odvrgel na mestu, kjer bo stal, so napovedali.

Robert Pešut – Magnifico je želel ob 30. obletnici glasbenega ustvarjanja pripraviti koncert v njemu posebej ljubem ljubljanskem parku Tivoli. “Koncert bo!” je uvodoma zatrdil direktor Doma svobode Igor Arih. A še vedno ni jasno, v kakšni izvedbi. Prvotna ideja o koncertu v Tivoliju, za katerega so prodali že okoli 14.000 vstopnic, se namreč čedalje bolj zapleta.

Na težave so naleteli že več mesecev pred koncertom. V začetku maja Zavod RS za varstvo narave namreč ni izdal soglasja za prireditev. Po mnenju Magnificove ekipe gre za protislovje. Idejo o koncertu so namreč prejeli iz DM teka za ženske, ki skoraj vsako pomlad poteka na tej lokaciji.

Prvo vlogo so na zavod, ki deluje pod okriljem ministrstva za okolje in prostor, vložili 5. decembra lani, jo naknadno dopolnili, zavod pa jo je zavrnil. Razlog? Evropska gomoljčica in hrošč puščavnik. Magnificova ekipa se je na zavrnitev pritožila z argumenti, da je rastlina ogrožena zgolj maja, ko raste, hrošč pa biva v deblu in naj s tem ne bi bil ogrožen. Ministrstvo je pritožbi ugodilo in dovolilo ponovno odločanje Zavoda RS za varstvo narave.

Ob vložitvi druge vloge pa je težava postal travnik. Trenutno čakajo na mnenje ministrstva. Po njihovih navedbah so obljubili, da bodo odgovor poslali v 15 dneh, ministrstvo ima čas najkasneje do druge polovice julija.

Igor Arih (Foto: BOBO)

Inšpekcijski nadzor pokazal “celo vrsto nepravilnosti”

Predvsem pa jih je zmotila izjava direktorja zavoda Tea Hrvoja Oršaniča, ki je prejšnji teden dejal, da koncert Magnifica močno odstopa po površini in časovni obremenitvi parka. Njegove besede so označili za laž. “V odločbi, ki so jo izdali DM teku, so dovolili zasedanje Tivolija 19 dni, mi smo zaprosili za 11 do 13 dni – 13 bi jih potrebovali v primeru slabega vremena. Po našem mnenju je nedopustno, da direktor zavoda javno laže, zavaja in na ta način upravičuje svoje odločitve. Jaz osebno verjamem, da on še prebral ni te odločbe, temveč zgolj stopil pred kamere in poskušal zagovarjati delo svojih nekvalificiranih uslužbencev,” je dejal Arih.

Zaradi dela zavoda so vložili pobudo za uvedbo inšpekcijskega nazora na Inšpektorat za javni sektor, saj so kot družba oškodovani ne le “poslovno, temveč tudi moralno”. Inšpekcijski nadzor je po Arihovih navedbah pokazal “celo vrsto nepravilnosti”. Vodja območne enote zavoda, ki je vodila postopek, po ugotovitvah inšpekcije namreč ni imela “opravljenega izpita iz splošnega upravnega postopka oziroma sploh ne izpolnjuje pogojev za vodenje in odločanje v upravnih zadevah”.

Kot je razvidno iz dokumenta, je uslužbenka kršila “več procesnih določb upravnega postopka”, s tem, ko “stranke ni opozorila na pomanjkljivost vloge z dopisom”. Prav tako ji ni omogočila seznanitve pred odločitvijo, zato ocenjujejo, da je postopek vodila “neažurno”. Druga uslužbenka, ki je obravnavala pritožbo, pa ni postopala po “načelu ekonomičnosti”, saj je pritožbo drugostopenjskemu organu predala šele dva meseca po prejemu. Inšpektorica je direktorju zavoda odredila sprejem ukrepov, s katerimi v prihodnje ne bi več prihajalo do nepravilnosti.

“Uporabili bomo vsa pravna sredstva za realizacijo koncerta,” je dejal Arih in dodal, da bodo v nasprotnem primeru razmislili o odškodninski tožbi zoper pravno osebo in državo.

Magnifico: Zavod žaljiv tudi do občinstva

Kot je dodal Magnifico, je zavod žaljivo ocenil njegovo občinstvo, ki da bi na prizorišču bruhala, urinirala in v tem tudi prespala. “To ne žali le mene, ampak tudi vse, ki so kupili vstopnico. Občinstvo, ki hodi na koncerte, je zelo kulturno. Nikomur ne pade na misel, da bi bruhal in v tem spal. Ker se jim nihče ne bo opravičil, se jim bom jaz. Žal mi je, da sem vas potisnil v to zgodbo, kjer vas nekdo podcenjuje, žali. Dobrodošli ste vsi,” je dejal.

V primeru izvedbe koncerta v Tivoliju bo vsak obiskovalec dobil pest semen trave in jih odvrgel na mestu, kjer bo stal. “Čez en teden bo tako travnik še bolj zelen, kot ga vidimo danes,” je dejal Arih.

Sprememba odloka: zanjo v Magnificovem taboru niso vedeli

Ljubljanski župan Zoran Janković je že nekajkrat izrazil svojo podporo Magnificovemu koncertu v Tivoliju. Kljub neizdanemu soglasju zavoda pa bi lahko težavo “rešili” z druge strani. Ljubljanski mestni svetniki bodo v ponedeljek namreč odločali o spremembi odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s tem pa dovolili javne prireditve brez vnaprejšnjega soglasja Zavoda RS za varstvo narave.

V nevladni organizaciji Mladi za podnebno pravičnost so zato danes poslali poziv ljubljanskim mestnim svetnikom k zavrnitvi teh sprememb. Ocenjujejo namreč, da je predlog “sporen” in “povsem nesprejemljiv”. “Predstavlja eklatantno prevlado politike nad stroko, je v posmeh biodiverzitetni in podnebni krizi ter krši obstoječo zakonodajo,” so zapisali v pozivu. Menijo, da primer s tem predlogom dobiva nove, neslutene razsežnosti.

V Magnificovi ekipi so na novinarski konferenci poudarili, da v proces spremembe odloka niso vpleteni ter da zanj niso vedeli. “Če pa bo ta vloga pravno dovolila izvedbo koncerta, pa jo bomo seveda izkoristili.”

Foto: BOBO
Foto: BOBO
Foto: BOBO
Foto: BOBO

V primeru končne zavrnitve prvotne lokacije bodo koncert izpeljali na nadomestni lokaciji. Kot smo poročali na N1, je Joc Pečečnik namreč Magnificu ponudil tudi Bežigrajski stadion. Postopek glede izvedbe koncerta na nadomestni lokaciji so že začeli in tam ne bi smelo biti “večjih problemov”.

Magnifica je v preteklosti poleg zavoda k izvedbi koncerta na drugi lokaciji pozvalo tudi 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov in predstavnikov Mladih za podnebno pravičnost. “Jaz vam oprostim in vas lahko peljem k spovedi, imam zveze,” je še porogljivo sklenil Magnifico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje