Zakaj je bil v Tivoliju DM tek lahko, Magnificu pa koncerta ne dovolijo?

Slovenija 25. Maj 202405:10 25 komentarjev
Magnifico, Robert Pešut
Aljaž Uršej/N1

V osrčju ljubljanskega parka Tivoli je v soboto potekal 18. DM tek za ženske, na prizorišču pa sta že v četrtek stala velik montažni prireditveni šotor in oder, na katerem bodo nastopili Čuki. Na istem prizorišču namerava konec avgusta nastopiti Magnifico. A zavod za varstvo narave Magnificu soglasja za izvedbo koncerta ni dal, organizatorjem DM teka pa ga je. Organizatorji Magnificovega koncerta so se pritožili in v tem prvem koraku uspeli – zavod bo moral odločati ponovno. A zakaj evropska gomoljčica in hrošč puščavnik v primeru današnjega DM teka nista problem, v primeru avgustovskega koncerta Magnifica pa?

Osrednji ljubljanski mestni park Tivoli vsak dan obišče na tisoče ljudi, ki površine parka izkoriščajo za športne dejavnosti, rekreacijo, sprostitev, druženje … Se pa na območju Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba občasno odvijajo tudi nekatere športne, kulturne in glasbene prireditve.

Več let zapored je glasbeno zabavo Žur z razlogom tam organiziral sloviti DJ Umek, v parku je potekal obisk dalajlame, na območju Ilirije in dela Tivolija je več let domovala tudi Škisova tržnica, že 18. leto zapored pa na območju krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib organizirajo tudi DM tek za ženske.

DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Za DM tek v Tivoliju je bilo že nekaj dni vse pripravljeno. Tudi glasbeni oder, na katerem bodo nastopili Čuki. Zakaj potemtakem na tem istem mestu avgusta ne sme nastopiti Magnifico? (Foto: Egon Parteli/N1)

Tek za ženske poteka v samem osrčju Tivolija, udeležuje se ga več tisoč tekmovalk, ki jih ob progi bodrijo njihovi navijači in najbližji, po končanem teku pa tam zbrane že tradicionalno s koncertom zabava glasbena skupina Čuki. V sklopu športne prireditve, ki privabi večtisočglavo množico, torej tam poteka tudi koncert.

Verjetno to ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi v minulih dneh zakrožile objave, da zavod za varstvo narave za to isto mesto v Tivoliju ni izdal dovoljenja za izvedbo avgustovskega koncerta znanega in priljubljenega glasbenika Roberta Pešuta – Magnifica. Zavod je zavrnil tudi ljubljanske študente, ki so, kot je že v dolgoletni navadi, v sklopu študentskih Majskih iger želeli organizirati dogodek in koncert Pohod na Rožnik.

Razlogi za odpoved te študentske prireditve je po oceni organizatorjev birokratski. Resda naj bi zamudili rok za vložitev prošnje za izdajo soglasja, a zavod za varstvo narave naj bi jim v zadnjih letih nalagal vedno več zahtev za pridobitev soglasja.

Magnifico, Robert Pešut
Magnifico (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Klofuta ministrstva zavodu za varstvo narave

Magnifico bi rad konec avgusta 30-letnico glasbenega ustvarjanja proslavil prav s koncertom v Tivoliju. Do zdaj je za ta koncert prodal tudi že več kot 10 tisoč vstopnic.

A zavod mu soglasja za izvedbo koncerta na istem mestu, kjer so po DM teku prepevali Čuki, ni izdal zato, ker na tem območju Tivolija domujeta evropska gomoljčica in hrošč puščavnik, koncert in obiskovalci pa bi lahko negativno vplivali nanju.

V Magnificovem taboru so se pritožili na ministrstvo za naravne vire in prostor in včeraj prejeli odločitev ministrstva, da se odločba zavoda razveljavi, zadeva pa zavodu vrne v ponovno odločanje.

Organizatorji Magnificovega koncerta v pritožbi navajajo, da je odločitev zavoda strokovno in vsebinsko napačna in je tudi v nasprotju s predhodnimi odločitvami v podobnih zadevah. V odločbi ministrstva, ki smo jo neuradno pridobili tudi na N1, kot primer navajajo prav DM tek za ženske, za katerega pa je zavod soglasje izdal.

Ob tem opozarjajo, da se DM teka udeležuje tudi več kot 10.000 obiskovalcev in da gre za prireditev, ki vsebuje glasbeni program, ponudbo hrane in pijače, kar je v bistvenih delih enaka vrsta prireditve, kot bi bil koncert. Opozarjajo tudi, da je izvedba DM teka bistveno bolj tvegana za okolje, ker poteka v mesecu maju, ravno v času, ko evropska gomoljčica cveti.

Kot je za N1 dejal organizator Magnificovega koncerta Mitja Prezelj, ne želijo problematizirati DM teka, a je dodal, da so za izvedbo koncerta Magnifica najeli isto tehnično in prireditveno ekipo kot DM tek, saj se ta na organizacijo dogodkov v Tivoliju dobro spozna.

“Razočarani pa smo, ker za organizatorje dogodkov ne veljajo ista pravila. Predstavnike zavoda za varstvo narave sem večkrat vprašal, kaj v naši vlogi manjka, da ni popolna. A očitno nimajo kriterijev, kaj je treba v vlogah navesti,” je dejal Prezelj.

Sprašuje se tudi, zakaj zavod v Tivoliju dovoljuje zgolj korporativne prireditve, ostalim, iz zasebnih krogov, pa ne. “Očitno so odločitve zavoda bolj arbitrarne in ne toliko strokovne,” je še pribil.

DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Prizorišče DM teka v Tivoliju (Foto: Egon Parteli/N1)

Zavod za varstvo narave bo tako moral ponovno odločati in se opredeliti do trditev, ki so jih v pritožbi na ministrstvo za naravne vire in prostor navedli organizatorji Magnificovega koncerta.

“Če držijo trditve pritožnika, da so se na navedenem območju že odvijale določene prireditve, ki so v bistvenem podobne predmetni prireditvi, kar sicer pritožbeni organ ni preverjal, pritožbeni organ sklepa, da so se te izvedle s soglasjem, v katerem so bili določeni pogoji oziroma omilitveni ukrepi. Zato, če navedene trditve pritožnika držijo, pritožbeni organ ne vidi razloga, zakaj tudi predmetne prireditve ne bi bilo mogoče izvesti z omilitvenimi pogoji in ukrepi,” je v odločitvi zapisalo ministrstvo za naravne vire in prostor.

Zavod: “Množični dogodki ne sodijo v zavarovana območja”

Ali ima torej zavoda za varstvo narave dvojna merila? Zavod trdi, da soglasja za organizacijo dogodkov izdajajo skladno z zakonom o ohranjanju narave in odlokom o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

“13. člen navedenega odloka izvajanje javnih prireditev v parku Tivoli prepoveduje. Izjemoma je ob soglasju zavoda prireditve dovoljeno izvajati, zavod pa izda soglasje le, ko s prireditvijo ni kršen varstveni režim in prireditev nima škodljivega vpliva na naravo, varovane prvine in ni v nasprotju s cilji parka,” pravijo.

Po njihovi oceni množični dogodki v zavarovana območja ne sodijo, a dodajajo, da se dogodki med seboj tudi razlikujejo, zato primere presojajo posamično. Pri odločanju pa upoštevajo lokacijo, trajanje dogodka in tudi predvideno število obiskovalcev.

toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

Na vprašanje N1, kako točno se med seboj razlikujejo DM tek, ki je soglasje dobil, ter koncert Magnifica in študentski Pohod na Rožnik, ki ga nista dobila, so odgovorili: “Poudarjamo, da so vloge med seboj neprimerljive, saj se razlikujejo tako po kraju dogodka, času dogajanja in trajanja, obsegu in številu udeležencev. Pri obravnavi vlog ocenjujemo obremenitev za naravo,” pravijo.

Dodali so, da izdana soglasja vedno vsebujejo tudi pogoje, ki jih morajo organizatorji upoštevati, da se omili vpliv na naravo. Poudarjajo tudi, da so jim morali organizatorji DM teka v času postopka izdaje dovoljenja nekatere stvari še razjasniti.

Problematična gomoljčica in hrošč

Očitno pa je vendarle res, kar med drugim v pritožbi trdijo organizatorji Magnificovega koncerta, ki pravijo, da evropska gomoljčica, ki je eden od razlogov za zavrnitev Magnifica, res cveti maja, ko je DM tek.

Nato so dodali še: “Vendar je rastlina občutljiva na hojo po rastišču preko celega leta, ko nadzemni deli odmrejo, se rastlina ohrani v obliki podzemnih koreninskih gomoljev.”

“Rastline v poteptanih tleh rastejo slabo ali pa sploh ne, kar so pokazale številne raziskave. Vpliv je trajen in sega v naslednje rastne sezone. Vpliv prireditve bi zaradi svojega obsega in narave segal bistveno širše kot le na območje sankališča in bi brez dvoma zajel vsa drevoredna drevesa ob Poti Pod turnom, ki jih varujemo kot krajinske strukture in kot enega najpomembnejših življenjskih prostorov hrošča puščavnika v Ljubljani. Vožnja in hoja po rastiščih ter poškodbe na drugih delih dreves hitreje vodijo v propad dreves, v katerih življenjski ciklus hrošča poteka do štiri leta,” še pravijo na zavodu.

Ob tem so dodali, da so v primeru koncerta Magnifica po prejemu vloge imeli sestanek na terenu, kjer so organizatorje podrobno seznanili z zakonskimi določili, jim predstavili strokovne argumente in jim predlagali nadomestne lokacije, ki naj bi bile po njihovih navedbah prav tako v sklopu krajinskega parka.

Smeti, Tivoli, Škisova tražnica
Pobiranje smeti po Škisovi tržnici 2012, ki je potekala neposredno v bližini parka Tivoli (Foto: Srdjan Živulović /BOBO)

Organizator koncerta je nato vlogo na lastno pobudi še trikrat dopolnil (nazadnje 1. februarja), zavod pa je 1. marca izdal odločbo za zavrnitev soglasja, kar je, kot navajajo, v zakonsko predvidenem roku.

“Razlog za zavrnitev prireditve je v prvi vrsti varstvo oblikovane naravne vrednote in Naravnega spomenika Tivoli, ki ga nalaga varstveni režim iz akta o zavarovanju, ki prepoveduje njihovo poškodovanje in posledično uničenje,” pravijo na zavodu za varstvo narave.

Tek in koncert?

Ob tem se seveda poraja vprašanje, katerim pogojem morajo organizatorji dogodkov zadostiti, da jim zavod za varstvo narava izda omenjeno soglasje, odprto pa ostaja tudi vprašanje, čemu lahko v sklopu DM teka za ženske v središču parka Tivoli poteka koncert.

Kot pravijo v organizacijskem odboru DM teka za ženske, je dogodek načrtovan in organiziran po standardih ustvarjanja dogodkov v krajinskem parku. Tako trasa teka že vsa leta poteka po utrjenih poteh, ni opremljena z zvočnimi napravami, na primernih mestih so jasno označeni prostori za navijače, določeni dostopi so obiskovalcem dogodka onemogočeni.

“Po zaključku prireditve odstranimo vse odpadke, opremo in oznake. Trase teka ne označujemo s pritrjevanjem opreme na drevesa, ampak na način, ko po prireditvi omogoča povrnitev v prejšnje stanje in ne pušča sledov,” so za N1 dejali v organizacijskem odboru teka.

DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1
DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Foto: Egon Parteli/N1

Trasa samega teka sicer res poteka zgolj po utrjenih poteh, je pa pri tem treba omeniti, da ob štartno-ciljni ravnini v središču Tivolija stoji koncertni oder, prav tako je na travniku postavljen velik montažni prireditveni šotor. Obiskovalci in tekmovalci bodo lahko na dogodku hodili tudi po travniških površinah.

Kot so za N1 dejali organizatorji teka, sta organizacija in logistika dogodka skrbno načrtovani in usklajeni z zavodom za varstvo narave in mestnimi oblastmi, še posebej pri zaščiti naravovarstvenih območij.

“Kot organizator teka za ženske se strogo držimo vseh predpisanih zakonov in odlokov glede organizacije dogodkov v krajinskem parku,” še pravijo organizatorji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje