Marta Kos danes vendarle pred parlamentarni odbor za zadeve EU

Slovenija 18. Sep 202407:42 6 komentarjev
Marta Kos
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos se bo danes vendarle predstavila odboru DZ za zadeve EU, ki bo podal nezavezujoče mnenje o njeni kandidaturi. Nato bo lahko vlada predlog njene kandidature tudi uradno poslala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Kos bo sicer pristojna za širitev EU.

Poslanec SDS Franc Breznik je včeraj vendarle sklical sejo državnozborskega odbora za zadeve EU, na kateri se bo danes ob 18. uri predstavila kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos.

Breznik je sejo sklical po tem, ko je iz kabineta predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen dobil pismo premierju Robertu Golobu, v katerem je pojasnila, zakaj Tomaža Vesela ne želi v komisarski ekipi. Breznik je namreč sklic seje odbora pogojeval s posredovanjem odstopne izjave Vesela in omenjenega pisma.

Glede na koalicijsko večino v odboru je pričakovati, da bo mnenje o kandidatki, ki sicer za vlado ni zavezujoče, pozitivno. S tem bo lahko vlada v Bruselj uradno posredovala predlog o kandidaturi Kos za evropsko komisarko.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v torek v Strasbourgu že predstavila sestavo nove Evropske komisije. Čeprav v Sloveniji postopek imenovanja komisarske kandidatke uradno še ni zaključen, je sporočila, da bo Kos v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev EU.

Preden bo lahko zasedla položaj, pa bo morala Kos prestati še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, kjer bo potrebovala najmanj dvotretjinsko podporo. Po zaslišanju vseh komisarskih kandidatov bo moral Evropski parlament celotno komisijo potrditi še na plenarnem zasedanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje