Med prazniki bolj fleksibilen nadzor na slovenskih mejah s Hrvaško in Italijo

Slovenija 15. Dec 202318:59 > 19:07 4 komentarji
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje. (Foto: Nik Rovan/BOBO)

V času božično-novoletnih praznikov bo na slovenskih mejah s Hrvaško in Italijo potekal bolj fleksibilen nadzor, je danes dogovor s slovenskim premierjem Robertom Golobom in italijansko premierko Giorgio Meloni napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Dogovor so potrdili tudi v Golobovem kabinetu in dodali, da bodo policiji prepustili prilagajanje načina izvajanja nadzora glede na razmere.

Kot je povedal Andrej Plenković, je ob robu zasedanja Evropskega sveta s kolegoma iz Slovenije in Italije govoril o nadzoru na notranjih schengenskih mejah. Slovenija je nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko uvedla 21. oktobra po odločitvi Italije o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo.

“Dogovorili smo se, da bo v obdobju božično-novoletnih praznikov ta režim čim bolj fleksibilen, da na mejah ne bi nastajala gneča. Pričakujemo velik priliv naših ljudi, ki živijo in delajo v zahodni Evropi, in tistih, ki bodo prečkali Hrvaško,” je dejal.

V kabinetu predsednika vlade so za STA potrdili, da je premier Robert Golob o tem govoril s hrvaškim premierjem in italijansko premierko. Bodo pa policiji oziroma stroki prepustili, da glede na razmere prilagodi način izvajanja nadzora.

Slovenska vlada je sicer v četrtek sprejela odločitev, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko podaljšala še do 22. junija 2024. Kot razlog za podaljšanje je navedla poslabšanje varnosti na Bližnjem vzhodu in ogroženost zaradi terorizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje