Medtem ko v Gazi stradajo, ZDA Izraelu “potiho” dobavljajo novo orožje

Slovenija 30. Mar 202414:10 4 komentarji
GAZA
Dostava humanitarnih paketov pomoči (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelska vojska nadaljuje operacije vzdolž celotne palestinske enklave, število smrtnih žrtev narašča. Več prebivalcev Gaze je umrlo tudi med razdeljevanjem humanitarne pomoči, kjer so znova odjeknili streli. ZDA nad razmerami v Gazi še vedno izražajo zaskrbljenost, obenem pa Izraelu potihoma dostavljajo novo orožje.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa je bilo v izraelskih zračnih napadih na stanovanjska poslopja v mestu Gaza od petka popoldne ubitih najmanj 23 civilistov.

Po podatkih izraelske vojske so v osrednjem delu enklave ubili več domnevno oboroženih moških, ki so prevažali orožje, s helikopterja pa obstreljevali vojaški kompleks, iz katerega so prišli. Izraelska vojska je napade na vojaško infrastrukturo po lastnih navedbah izvedla tudi na jugu enklave v Han Junisu.

Izrael operacije v Gazi izvaja kljub ponedeljkovi resoluciji Varnostnega sveta ZN s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v palestinski enklavi med ramazanom in okrepitvi humanitarne pomoči za več kot dva milijona Palestincev.

Več oseb umrlo tudi med razdeljevanjem humanitarne pomoči

Več prebivalcev Gaze je danes pred zoro umrlo tudi ob razdeljevanju humanitarne pomoči. V stampedu in streljanju je bilo skupaj ranjenih 30 oseb, po zadnjih podatkih jih je še pet umrlo. Humanitarna organizacija Rdeči polmesec pravi, da so trije umrli pod streli.

Tragedija se je zgodila, ko je več tisoč ljudi v krožišču Kuvajt, kjer so se v zadnjih tednih zgodili tudi drugi smrtonosni incidenti pri razdeljevanju pomoči, čakalo na prihod okoli 15 tovornjakov z moko in drugimi živili. Na videoposnetkih je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP videti tovornjake, ki so se v poltemi premikali med gorečimi smetmi. Slišati je streljanje, pa tudi krike in ropot tovornjakov, ki se skušajo prebiti naprej.

Po pričevanjih očividcev so člani t. i. ljudskih zaščitnih odborov, ki so odgovorni za nadzor razdeljevanja pomoči, streljali v zrak, tovornjaki pa so v naglici in zmedi zbijali ljudi. Očividci so omenjali tudi streljanje izraelskih tankov, ki so bili nameščeni nekaj sto metrov stran. Odziva izraelske vojske na te trditve agencija AFP še ni dobila.

Na območju Gaze, kjer več kot dvema milijonoma Palestincev zaradi izraelske blokade grozi lakota, se je v zadnjih tednih zgodilo več incidentov pri razdeljevanju humanitarne pomoči. V izraelskih napadih je bilo od začetka vojne oktobra lani ubitih več kot 32.623 Palestincev, ranjenih pa več kot 75.000. Medtem ostaja v rokah palestinskega islamističnega gibanja Hamas več deset talcev, ki so jih 7. oktobra lani ugrabili v napadu na Izrael, ko so ubili 1.139 ljudi

ZDA “zaskrbljene ob ofenzivi”, a vseeno dobavljajo orožje Izraelu

ZDA kljub zaskrbljenosti zaradi načrtov Izraela o kopenski ofenzivi na mesto Rafa v Gazi, kamor se je zateklo več kot 1,5 milijona razseljenih Palestincev, še naprej dobavljajo orožje izraelski vojski v vrednosti več milijard dolarjev, je v petek poročal ameriški časnik Washington Post.

GAZA
Dostava humanitarnih paketov pomoči (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je kljub nekoliko bolj napetim odnosom med Izraelom in ZDA, ki sta sicer neomajna zaveznika, v zadnjih dneh “potiho odobrila” dobavo več milijard vrednih bomb in bojnih letal za Izrael.

Nova pošiljka orožja med drugim vključuje 25 naprednih bojnih letal tipa F-35A, 900-kilogramske bombe tipa MK84 ter 250-kilogramske bombe MK82.

Uradniki v ZDA so po navedbah Washington Posta in dpa menili, da politika oblasti v Washingtonu kaže na to, da omejevanja ali prekinitev dobav orožja ne vidijo kot sredstva, s katerim bi ZDA vršile pritisk na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje