Medved lomasti po Celjskem. Dvema čebelarjema uničil panje

Slovenija 08. Jun 202311:56 2 komentarja
medved, Svetina, Celje, Štore
Medved na Svetini, kot ga je ujela spletna kamera/FACEBOOK/Štorske novice

Medved je dvema čebelarjema uničil panje, opazili pa so tudi sledi medvedke z mladičem. Lovci bodo postavili opozorilne table.

Na več lokacijah na Celjskem so v preteklih dneh opazili medveda.

Ljudje in spletne kamere so obisk kosmatinca opazili na Svetini pri Celju, med Planino pri Sevnici in Jurkloštrom, lovci pa medvedko z mladičema tudi v občini Dobje, piše časopis Novi tednik, ki poroča tudi, da je v bližini Celjske koče medved razdejal čebelnjak in uničil osem panjev. Pred dnevi je na Facebooku zakrožil posnetek mladega medveda, ki teče čez travnik v Trobnem Dolu v občini Laško.

Gre za mladiča, ki išče svoj teritorij

Poleg čebelnjaka na Celjski koči je medved uničil tudi čebelnjak na Dobju v šentjurski občini, sledi medvedke z enim mladičem pa so našli v Rudniku nad Jurkloštrom, je za N1 povedal Peter Terglav, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije območne enote Celje.

Medved, ki so ga večkrat opazili na Celjski koči in Svetini, je najverjetnejše mladič, ki je pred kratkim zapustil mamo in išče svoj teritorij, nam je še povedal. “Očitno je zašel z ustaljenih območij in koridorjev, kjer živijo ali se premikajo medvedi.” Po ocenah gre za največ tri leta starega medveda, težkega od 80 do 100 kilogramov.

medved
Lovska zveza Slovenije

Pse obvezno na povodce!

“Srečanje s takšnim medvedom je razmeroma nenevarno ali vsaj manj nevarno,” je povedal Terglav.

Pri Zavodu za gozdove nameravajo lovcem, ki imajo revirje na območju Pečovnika, Svetine in Celjske koče, razdeliti opozorilne table, da jih bodo namestili po tamkajšnjih gozdovih. Tam so srečanja ljudi z medvedom verjetnejša, ker gre za območja, ki so priljubljena med pohodniki in sprehajalci.

O tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom,  je bilo že veliko napisanega, Terglav pa je posebej izpostavil, da so velikokrat za težave ob srečanjih z medvedi krivi tudi psi, ki jih sprehajalci in pohodniki vodijo s seboj, a jih nimajo privezanih na povodce. “Pse obvezno na povodce!” je jasen Terglav. Na celjskem območju se medvedi že nekaj časa redno pojavljajo vsakih nekaj let, je še povedal in spomnil na dogodek iz leta 2017, ko je na avtocesti pri Vranskem voznik povozil medvedko s tremi mladiči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje