Miha Šalehar za N1 o koncu Robidišče Trail Centra: Zgodba je tipično slovenska

Slovenija 24. Mar 202305:34 27 komentarjev
Miha Šalehar
N1/Rodbišče Trail Center

Ljubitelje gorskega kolesarstva je presenetila informacija, da se končuje zgodba Robidišče Trail Centra. Miha Šalehar, eden od ustanoviteljev, je za N1 pojasnil, da so razvoj centra za gorske kolesarje ustavljali raznorazni napadi, poplava inšpekcijskih nadzorov in "pravno črkobralstvo". Za N1 je razkril nekaj podrobnosti ozadja zgodbe.

Zgodba gorsko-kolesarskega trail centra na Robidišču v občini Kobarid, ki jo je pred sedmimi leti skupaj z ženo in poslovnim partnerjem začel znani slovenski voditelj Miha Šalehar, je doživela bridek konec. “Letošnjo pomlad začenjamo z žalostno novico. Trail center se zaradi legalnih zapletov zapira,” je zadnje sporočilo na spletni strani Robidišče Trail Centra.

Razlogi za konec pa so, kot radi rečemo, “tipično slovenski” oziroma kot so zapisali na spletni strani: “Zgodila se je stokrat slišana podalpska zgodba z arhetipskim junakom, ki se je odločil, da bo iz male vasi izgnal sovražnike robid – krave s teleti in Ljubljančane s kolesi.”

Šalehar za N1: Dobra zgodba, ki se ni dobro končala

“To je bila ena dobra zgodba, kako v neko takšno okolje umeščati novo ponudbo, ki pa se ni dobro končala. Malo tudi zato, ker mi je po sedmih letih zmanjkalo volje,” je za N1 dejal Miha Šalehar in dodal, da so se redno vrstili raznorazni tipično slovenski napadi, poplave inšpekcijskih nadzorov in podobno. “Počasno izčrpavanje s pravnim črkobralstvom, ki je slovenski nacionalni šport. Zato smo se odločili svojo energijo usmeriti drugam, zmotali smo kable, pripravili portfolio za nepremičninarje in se poslavljamo.”

In kdo je bil arhetipski kobariški junak, ki je preprečil uspešen večletni projekt Šaleharja?  “Zgodba je tipično slovenska. Našel se je posameznik, ki ga sploh ne poznam in se ni loteval samo nas, ampak tudi drugih. Med drugim mu je z okoliških pašnikov uspelo pregnati krave.”

Doda, da so se začeli vsi nadzori, ukrepi, ovajanja in ostalo, kar so med drugim opisali tudi v objavi na svoji spletni strani centra.

“Gre za posameznika, ki ima tudi pravno znanje in je vedel, kje se nas lahko loti,” je pojasnil Šalehar. V enem izmed primerov je tako v sicer legalnih poteh, ki so jih ponujali v centru, našel težavo, saj del poti poteka po državni cesti. Ker regulative za državne ceste predvidevajo drugačna pravila za priključevanje drugih prometnic, so jih izdelava elaborata in ostali postopki stali okoli 10 tisoč evrov in pol leta dela. “Imeli pa smo simultano pet ali šest takšnih postopkov,” je pripovedoval.

“Če se te nekdo hoče lotiti, te lahko s tem pravnim črkobralstvom in denunciantstvom na razne inšpektorate spravi praktično na rob obupa, saj ima verjetno prav vsak kakšno malenkost, ki morda malenkostno odstopa od kakšnih predpisov.” Zaradi podobnih principov so morali tako prenoviti tudi fasado in streho hotela, je med drugim poudaril Šalehar.

Robidišče
Robidišče Trail Center

V ključnih trenutkih ni bilo podpore

Ob vsem dogajanju pa je Šalehar pri tamkajšnji skupnosti pogrešal predvsem to, da čeprav so imeli od njihove zgodbe koristi tudi sami, niso stopili skupaj, da bi branili zgodbo. “V ključnih trenutkih podpore, ki bi jo potrebovali, ni bilo – ne z občinske strani ne od skupnosti.” Kot je dodal, naj bi sicer Občina Kobarid sedaj, ko s projektom že odhajajo, sicer nekaj poskušala rešiti. “A mislim, da smo že odločeni,” je še zaključil.

“Še vedno sem na ta projekt zelo ponosen, saj smo dejansko dajali svoj denar, znanje in izkušnje za neko skupnostno zgodbo. Tam se je nekaj pojavilo, podaljšalo sezono za nekaj mesecev. Od tega smo imeli vsi nekaj. Bila je neka nova dejavnost, ki Posočju manjka. Projekt je bil usklajen s strategijo Občine Kobarid, ki stavi prav na kolesarstvo. Začeli pa smo se tudi čezmejno povezovati, imeli smo lepe nastavke za nadaljevanje,” je dejal.

Enostavno tega posla ni bilo mogoče izpeljati transparentno, ugotavlja. “Preprosto se mi zdi, da skupnost za neko zgodbo, ki sega onkraj lastne žive meje, še ni pripravljena. Jaz pa tudi nimam neskončno energije, da bi se boril s tem.”

V ozadju naj bi bile tudi nekatere zgodovinske zamere, ki pa jih prišleki iz Ljubljane niso poznali. “Očitno se nisem povezal s pravimi ljudmi oziroma bi se moral z neko lokalno formalno elito, katere del je očitno tudi ta možakar, ki smo mu bili trn v peti,” je pripomnil.

Z njim je nato naknadno skušal stopiti tudi v stik in po mirni poti reševati nastale težave, a odziva ni bilo. Šalehar je ob tem poudaril, da pri vsem skupaj verjetno ne gre za kaj drugega kot za neki šov v očeh lokalnega prebivalstva. “In ta šov mu je čisto dobro uspel.”

Z umikom so tako priznali tudi tožbeni zahtevek. Prav tako bodo proge, ki jih še niso uredili pred novo sezono, povrnili v prvotno stanje. “Mahamo z belo zastavo. Naučili so nas reda,” se je pošalil. So jih pa čez leta dejanja omenjenega gospoda in nekaj njegovih somišljenikov stala skupaj več deset tisoč dodatnih evrov in seveda ogromno žrtvovanega časa. Je pa Šalehar priznal, da je bila ta žalostna zgodba hkrati tudi zelo poučna. “Seveda sem deloma soodgovoren tudi sam. Takšna mala skupnost novosti težko sprejema, mogoče bi bilo bolje, da bi tam postavil lakirnico,” je zaključil v svojem slogu.

Vrnitev pred radijski mikrofon

In kaj bo Miha Šalehar počel zdaj?

Kot nam je povedal, si novega trail centra ne bo omislil. “Ven grem iz gorsko-kolesarskega posla, spet se nameravam začeti voziti s kolesom, s posli pa naj se drugi ukvarjajo,” je pojasnil in za N1 razkril novost, ki bo marsikoga razveselila.

“Ne vem pa, kam naprej. Sedaj končujem knjigo, jeseni prihajam s svojim podkastom. V neki meri pa se vračam tudi na radio.” Se Miha morda vrača na Val 202? “Tega pa še ne bom komentiral,” je še zaključil.

Prisluhnite tudi N1 podkastu s Suzano Lovec, v katerem Miha Šalehar, legendarni voditelj na Valu 202, spregovori o svoji odpovedi, preteklosti, delu, življenju, staranju in odraščanju … v krizi srednjih let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje