Umrl je športni komentator Miha Žibrat

Slovenija 08. Jun 202210:14 > 10:49
Umrl je Miha Žibrat, novinar
N1

Umrl je dolgoletni športni novinar in komentator Miha Žibrat. Star je bil 69 let. Žibrat je bil eden zadnjih velikih gospodov slovenskega športnega novinarstva, nam je dejal športni urednik Martin Pavčnik.

Miha Žibrat se je rodil leta 1952. Novinarsko delo je začel kot študent v TV Dnevniku in nato v dopisništvu TV Slovenija. Leta 1977 se je kot komentator zaposlil v športnem uredništvu TVS. Leta 2015 je postal odgovorni urednik športnega programa na javni televiziji, svoj mandat pa je končal maja 2018.

“Miha Žibrat je bil eden zadnjih velikih gospodov slovenskega športnega novinarstva”

Urednik spletnega portala Sportklub Martin Pavčnik, ki se je z Žibratom srečeval na športnih dogodkih in z njim sodeloval v izvršnem odboru Društva športnih novinarjev Slovenije, je dejal, da je bil Žibrat eden zadnjih velikih gospodov slovenskega športnega novinarstva. “Novinar stare šole, ki je pozornost pritegnil že z barvo glasu. Če pa si mu zares prisluhnil, si hitro spoznal, kako predan je poklicu in področju, ki ga pokriva. S svojim glasom je nedvomno zaznamoval zajetno dobo slovenskega športa, v prvi vrsti košarke in alpskega smučanja. Obenem je kot vidni član in tudi predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije vložil veliko energije v koncept prireditve Športnik leta, ki se je tudi zaradi njega dvignila na zavidljivo visoko raven,” nam je še povedal.

Žibrat je na svoji poklicni poti spremljal vse največje športne prireditve in kot komentator opravil približno 2.000 neposrednih športnih prenosov. S komentarjem je pospremil osem poletnih in sedem zimskih olimpijskih iger – njegova “prva” športa sta bila košarka in alpsko smučanje, spremljal pa je tudi številne druge.

Pripravil je številne dokumentarne oddaje, med drugim je bil idejni vodja oddaje Slovensko olimpijsko stoletje, za katero je skupaj z Andrejo Okorn dobil posebno priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije.

Leta 1996 je napisal tudi knjigo Košarka od začetka do danes. Pred kratkim je končal sodelovanje pri filmu Pot domov, gre za portret Jureta Zdovca, ki je sredi vojne za Slovenijo v dresu Jugoslavije igral na evropskem prvenstvu. Premiera filma bo v torek v Kinu Šiška, piše MMC.