Milko Novič toži državo, zahteva 1,5 milijona evrov

Slovenija 25. Jul 202409:41 3 komentarji
Milko Novič
Borut Živulović/BOBO

Milko Novič, ki je bil leta 2014 obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika – na koncu so ga oprostili, a je zadeva nato pred pravnomočnostjo zastarala – zdaj od države zahteva odškodnino v višini 1,5 milijona evrov.

Dr. Milko Novič toži državo zaradi sedem let trajajočega kazenskega postopka.

Za zapahi je prebil skoraj tri leta in pol, na koncu pa je bil pravnomočno oproščen. Zaradi nepremoženjske in premoženjske škode zdaj od države zahteva 1,5 milijona evrov odškodnine, poroča Dnevnik.

Spomnimo, Novič je bil obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Po treh sojenjih in več zapletih so ga 2021 dokončno oprostili, a se je nato tožilstvo pritožilo. A je višje sodišče obtožbo zavrnilo zaradi zastaranja. Postopek se je tako končal v korist Noviča.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 so ga na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznali za krivega ter mu dosodili 25-letno zaporno kazen.

Njegovi zagovorniki so se na sodbo pritožili na višje sodišče, ki je decembra 2017 obsodilno sodbo potrdilo. Ves čas postopka je bil Novič v priporu. Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom oziroma sodnikom in mu tudi prekinilo prestajanje kazni.

Drugo sojenje se je začelo 18. decembra 2018 pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvijezdan Radonjić. Ta je Noviča aprila 2019 oprostil obtožbe umora, na kar se je pritožila tožilka Blanka Žgajnar. Zadeva je spet romala na Višje sodišče v Ljubljani, ki je marca 2020 ugodilo zahtevi Specializiranega državnega tožilstva za izločitev sodnika Radonjića in razveljavilo oprostilno sodbo Noviču. Zadevo je vrnilo sodišču prve stopnje v novo, že tretje sojenje, pred popolnoma spremenjenim senatom. Na koncu so ga decembra 2020 oprostili. Takšna odločitev je bila dokončno potrjena konec leta 2021.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje