Zadeva Novič je zastarala

Črna kronika 22. Dec 202112:08 > 12:52 1 komentar
Milko Novič
Borut Živulović/BOBO

Kazenski pregon dr. Milka Noviča, ki je bil obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, je po treh sojenjih in več zapletih dokončno zastaral, sta za N1 potrdila odvetnik Miha Kunič, pooblaščenec žene umorjenega Jamnika, in Novičev odvetnik Žiga Podobnik. Sodišče je sicer Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, vendar se je tožilstvo na to odločitev pritožilo. Primer tako ne bo dobil sodnega epiloga.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 21. decembra lani Milka Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi decembra 2014 umoril takratnega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je poročala STA. Kot so junija sporočili Novičevi zagovorniki, je medtem pregon Noviča zastaral. A je tožilstvo takrat napovedalo pritožbo.

Višje sodišče je sedaj, kot je pojasnil Kunič, poslalo sklep, s katerim je obtožbo zavrnilo zaradi zastaranja. Sodbo višjega sodišča je Novičev odvetnik Podobnik prejel danes. Novič je sicer v tej zadevi v priporu in zaporu preživel skoraj tri leta in pol, zato bi se lahko odločil tudi za tožbo, vendar pa o tem, kot je dejal Podobnik, z Novičem še niso govorili.

#related-news_1

Izračun obrambe in tožilstva o zastaranju primera se je sicer zaradi izbruha epidemije, ko nekateri roki na sodišču niso tekli, razlikoval. Po mnenju obrambe je primer zastaral že oktobra lani, po izračunih tožilke Blanke Žgajnar pa naj bi decembra letos.

Sedem let po umoru nič bližje storilcu

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta spoznala za krivega umora Jamnika ter mu dosodila 25-letno zaporno kazen.

Njegovi zagovorniki so se na sodbo pritožili na višje sodišče, ki je decembra 2017 obsodilno sodbo potrdilo. Ves čas postopka je bil Novič v priporu. Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom oziroma sodnikom in mu tudi prekinilo prestajanje kazni.

Drugo sojenje se je začelo 18. decembra 2018 pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvijezdan Radonjić. Ta je Noviča aprila 2019 oprostil obtožbe umora, na kar se je pritožila tožilka Blanka Žgajnar. Zadeva je spet romala na Višje sodišče v Ljubljani, ki je marca 2020 ugodilo zahtevi Specializiranega državnega tožilstva za izločitev sodnika Radonjića in razveljavilo oprostilno sodbo Noviču. Zadevo je vrnilo sodišču prve stopnje v novo, že tretje sojenje, pred popolnoma spremenjenim senatom.

To se je začelo 3. julija lani, ko se je že približeval tudi rok za zastaranje zadeve. Senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik je sojenje izpeljal v šestih mesecih in 21. decembra lani izrekel še drugo oprostilno sodbo za Noviča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje