Minister: Delodajalcem dajemo priložnost, da zaposlenim izplačajo višje dohodke

Slovenija 22. Dec 202213:48 7 komentarjev

Finančni minister Klemen Boštjančič je po seji vlade dejal, da so v vrsti ukrepov, ki naslavljajo draginjo, dodali še zvišanje neobdavčenih dohodkov iz delovnega razmerja. "Delodajalcem s tem dajemo priložnost, da zaposlenim izplačajo višje dohodke do nove neobdavčene višine, spremembe prinašajo tudi višji neobdavčeni znesek solidarnostne pomoči v primeru smrti zaposlenega oziroma družinskega člana, težje invalidnosti ali daljše bolezni," je dejal.

Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci po seji vlade predstavil nov finančni ukrep, ki naslavlja draginjo. Gre za zvišanje neobdavčenih dohodkov iz delovnega razmerja, gre za dnevnice, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, jubilejno nagrado, odpravnino ob upokojitvi in plačila vajencem, dijakom in študentom.

“Delodajalcem s tem dajemo priložnost, da zaposlenim izplačajo višje dohodke do nove neobdavčene višine, spremembe prinašajo tudi višji neobdavčeni znesek solidarnostne pomoči v primeru smrti zaposlenega oziroma družinskega člana, težje invalidnosti ali daljše bolezni,” je predstavil Boštjančič in izrazil veselje, da je spremembe soglasno podprl tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS).

Če traja službeno potovanje v Sloveniji od šest do osem ur, se v davčno osnovo po novem me bo vštevala dnevnica do višine 9,69 evra. Za službena potovanja v trajanju od osem do 12 ur, je ta znesek po novem določen pri 13,88 evra, za službena potovanja od 12 do 24 ur pa pri 27,81 evra.

Povračilo stroškov za delo na terenu se v primeru zagotovitve prehrane in prenočevanja s strani delodajalca ne všteva v davčno osnovo do višine 5,84 evra na dan. Nadomestilo za ločeno življenje ne bo obdavčeno do višine 434 evrov na mesec.

Glede odpravnine ob upokojitvi je po novem določeno, da ni obdavčena do višine trikratnika zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec, glede plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo pa do višine 15 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec.

Spremenjena uredba določa tudi višji neobdavčeni znesek solidarnostne pomoči v primeru smrti zaposlenega ali družinskega člana, težje invalidnosti ali daljše bolezni. Do višine 5000 evrov ne bo obdavčena v primeru smrti delavca ali njegovega družinskega člana, do višine 2000 evrov pa v primeru težje invalidnosti ali daljše bolezni delavca oz. če ga prizadane elementarna nesreča ali požar.

Nove določbe uredbe se bodo za dnevnice, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje ter plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo začele uporabljati za izplačila za januar 2023, za jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi in za solidarnostne pomoči pa za izplačila po 31. decembru 2022. Po ocenah finančnem ministrstvu finančnih posledic za javnofinančne prihodke ne bo.

Vlada je letos s spremembo uredbe o davčni obravnavi stroškov iz delovnega razmerja že dvignila nekatere zneske neobdavčenih povračil za malico, prevoz na delo in službene poti, je še povedal minister.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje