Po razočaranju slovenskih ribičev na ESČP kmetijska ministrica napovedala pomoč

Slovenija 22. Maj 202418:58 2 komentarja
arbitraža
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić je napovedala dodatne ukrepe za zaščito ribičev. To bi storila z dopolnitvijo zakona.

Na srečanju, ki je bilo namenjeno iskanju rešitev za zaščito slovenskih ribičev, sta ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in premier Robert Golob prisluhnila težavam ribičev.

Pogovor je tekel predvsem o globah, ki jih kljub upoštevanju arbitražnega sporazuma s hrvaške strani prejemajo slovenski ribiči. Ministrica je poudarila, da jim kmetijsko ministrstvo že zdaj zagotavlja pravno pomoč. Izvaja jo skladno z uredbo o pravni pomoči ribičem.

Ribičem je Čalušić predstavila tudi nekaj dodatnih ukrepov za njihovo zaščito, ki jih bo po njenih besedah vsebovala sprememba oziroma dopolnitev zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma. Predlog sprememb bo šel v naslednjih dneh v nadaljnje vladno usklajevanje, so dodali na ministrstvu.

Mateja Čalušić
Kmetijska ministrica Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Sestanek sledil odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice

Čalušić in Golob sta se z ribiči sestala, potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) minuli četrtek v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno sprejelo odločitev, da pritožbe niso dopustne, češ da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo.

Sodišče je še poudarilo, da odločitev ne prejudicira prizadevanj Slovenije in Hrvaške, da bi z vsemi razpoložljivimi miroljubnimi sredstvi končali spor o meji.

Čalušić je že v četrtek v odzivu na odločitev sodišča ribičem zagotovila nadaljnjo pomoč. Dodala je, da si bo Slovenija še naprej prizadevala, da Hrvaška prizna arbitražno razsodbo, po kateri je velika večina Piranskega zaliva slovenskega. V vladi so sicer poudarili, da odločitev ESČP ne vpliva na arbitražno razsodbo. Tudi generalni direktor na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Rakovec je takrat omenil možnost dodatnih vladnih ukrepov za zaščito ribičev. Globe hrvaških organov slovenskim ribičem, ki skupaj znašajo že 3,4 milijona evrov, pa je označil za “neupravičene in absurdne, ker gre za slovensko ozemlje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje