Ministrica Fajon: BiH dosegla nekaj pozitivnih premikov na poti v EU

Slovenija 22. Jun 202318:23 2 komentarja
Tanja Fajon, Elmedin Konaković
zunanje ministrstvo/Twitter

Po pogovorih z zunanjim ministrom BiH Elmedinom Konakovićem je ministrica Tanja Fajon ocenila, da je Bosna in Hercegovina v zadnjem času naredila več pomembnih pozitivnih premikov na svoji evropski poti. Konaković se je zahvalil Sloveniji za vso pomoč BiH, zlasti na njeni evropski poti.

Bosna in Hercegovina je v zadnjem času naredila več pomembnih pozitivnih premikov na svoji evropski poti, je danes po pogovorih z zunanjim ministrom BiH Elmedinom Konakovićem ocenila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je poudarila, da ji bo Slovenija še naprej nudila vso potrebno politično in strokovno pomoč na njeni poti v EU.

“Slovenijo ter Bosno in Hercegovino veže skupna preteklost, želja po vzdrževanju dobrih prijateljskih odnosov in seveda skupna prihodnost znotraj Evropske unije,” je povedala Fajon in ponovila, da Slovenija podpira članstvo BiH v EU. Pri tem pa ji nudi vso potrebno materialno, moralno in tehnično pomoč, ki vključuje tudi pomoč pri pripravi zakonov.

“Zavedamo se, da bodo prihodnji meseci ključni, da Bosna in Hercegovina doseže konkretne rezultate pri izpolnjevanju političnih prioritet, ki so potrebne za začetek pristopnih pogajanj z EU in resnično si ne želimo, da bi v tem širitvenem geopolitičnem momentu kakorkoli zaostala za Ukrajino in Moldavijo,” je poudarila ministrica.

Ob tem je ocenila, da je BiH v zadnjih mesecih opravila več pomembnih pozitivnih premikov ter med drugim izpostavila hitro oblikovanje oblasti na vseh političnih ravneh, sprejetje proračuna in napredek pri usklajevanju s skupno zunanjo in varnostno politiko EU.

“Želimo si, da bi ta napredek BiH spoznal tudi vrh EU, ko se bo odločalo o nadaljnjih korakih v širitvi do Ukrajine in Moldavije,” je dodala.

Minister Konaković se je zahvalil Sloveniji za vso pomoč BiH, zlasti na njeni evropski poti. “Slovenija kot država in njeni predstavniki uživajo zaupanje vseh državljanov BiH in predstavnikov oblasti na vseh ravneh, je dejal.

“Pred nami pa je še veliko izzivov. Vemo, da si moramo še naprej prizadevati, da upravičimo status države kandidatke in morebiti ustvarimo pogoje za uraden začetek pogajanj z EU o našem članstvu,” je povedal in ponovil, da si BiH želi biti del te evropske družine.

Ministra sta izpostavila tudi potrebo po krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

“Imamo izjemen obseg blagovne menjave, kjer dosegamo rekordni dve milijardi evrov. Tudi naše neposredne naložbe v državo dosegajo pol milijarde evrov, okoli sto slovenskih podjetij pa zagotavlja delovna mesta približno 15.000 državljanom Bosne in Hercegovine,” je pojasnila Fajon.

Prav tako je omenila, da je Slovenija v zadnjih petih letih namenila več kot 26 milijonov evrov razvojne pomoči BiH, velik del te pa je bilo namenjeno predvsem področju izobraževanja.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje