Ministrica Katič o “sodniškem trojčku”: Vsi bodo enako nezadovoljni

Slovenija 22. Maj 202414:46 2 komentarja
Andreja Katič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada naj bi v četrtek predvidoma obravnavala predlog zakona, s katerim naj bi sledeč odločbi ustavnega sodišča urejali sodniške in tožilske plače, je na akademiji ob 30-letnici delovnega in socialnega sodstva napovedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Edino rešitev za prostorsko stisko ljubljanskih sodišč pa vidi v novi sodni stavbi.

Ministrica Andreja Katič je v nagovoru uvodoma spomnila, da je v pripravi prenova sodniške zakonodaje, tako imenovani sodniški trojček, katere glavni cilj je priprava zakonskih podlag, ki bodo omogočile učinkovitejše poslovanje sodišč, enakomernejše obravnave zadev po posameznih okrožjih ter posledično hitrejše odločanje. Ministrica si želi, da bi spremembe skupaj z deležniki iz pravosodja uskladili še pred poletjem, da lahko predlog jeseni posreduje na vlado in v državni zbor.

“Glede na pretekle izkušnje ugotavljam, da če letos ne bomo vložili te zakonodaje v parlament, dvomim, da bo primeren trenutek v prihodnjem letu, ko se obrne cikel in so pred nami spet državnozborske volitve ali pa pridemo v tisto obdobje,” je poudarila.

Spomnila je, da so v zaključnih fazah pogajanja za nov plačni sistem v celotnem javnem sektorju, ki bo po njenih besedah pomenil tudi bistveno boljši položaj pravosodnih funkcionarjev.

Odprtje sodnega dne
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Včeraj smo se z ministrstvom za javno upravo dogovorili, da bodo tudi predstavniki vaših organizacij, tako sodstva kot tožilstva, povabljeni in sodelovali pri novih uvrstitvah plač funkcionarjev in pravosodnih funkcionarjev,” je poudarila.

Predvidoma v četrtek pa naj bi šel na vlado predlog zakona, s katerim naj bi sledeč odločbi ustavnega sodišča urejali plače sodnikov in tožilcev, je napovedala. Ministrica se zaveda, da bodo s predlogom “vsi enako nezadovoljni”, ampak to je tisto, kar se nam je uspelo dogovoriti, je poudarila. Zagotovila je, da se predsednik vlade Robert Golob zaveda pomena neodvisnosti in položaja sodnikov.

Obljubila je, da se oblikovanja novih zakonodajnih rešitev ali njenih sprememb ne bo lotevala brez predstavnikov sodstva. Ponovno je zagotovila, da delovnega in socialnega sodstva ne bodo selili na Litijsko cesto v Ljubljani. Edino rešitev za prostorsko problematiko ljubljanskih sodišč pa vidi v gradnji nove sodne stavbe na lokaciji za Bežigrajskim dvorom.

Ministrica se je predstavnikom delovnega in socialnega sodstva zahvalila za njihovo delo in izvajanje poslanstva. Posebej je izpostavila dobro sodelovanje delovnega in socialnega sodišča pri pripravi zakona o zaščiti prijaviteljev, takšnega sodelovanja se nadeja tudi v prihodnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje