Ministrica razrešuje načelnika Upravne enote Maribor

Slovenija 04. Okt 202214:33 4 komentarji
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./Bobo

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik razrešuje načelnika Upravne enote Maribor Roberta Pungerla. Slabi odnosi med zaposlenimi kažejo, da sedanji načelnik ni sposoben voditi upravne enote, Pungerl pa očitke zavrača.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je za N1 potrdila, da razrešuje načelnika Upravne enote Maribor Roberta Pungerla. Dopis, da bo razrešen s petkom, so z ministrstva poslali danes, je povedala. Kdo ga bo nadomestil, ministrica še ni želela razkriti, saj za to osebo še ni končano varnostno preverjanje, je pojasnila.

“Slabi odnosi”

“Pungerl nima kompetenc za vodenje takšnega kolektiva,” je pojasnila Ajanović Hovnik. Po njenih besedah je bilo kar nekaj informacij o slabih odnosih na upravni enoti, prav zato jo je pred slabim mesecem obiskala.

Pungerl te očitke odločno zavrača. “Slabi odnosi se vlečejo že zelo dolgo,” je dejal in zatrdil, da se je med njegovim vodenjem veliko izboljšalo. “Ostali sta še dve, mogoče tri gnila jabolka in najbolj problematična oseba odhaja s prvim novembrom. Zato sem bil mnenja, da smo na dobri poti,” je povedal.

Odhajajoča problematična oseba je po njegovih besedah sindikalna zaupnica Alenka Pintarič iz sindikata državnih organov (SDOS). “Sindikat mi je že konec julija napovedal, da bo dosegel mojo razrešitev,” je dejal. V resnici pa ga, kot trdi, večina zaposlenih in članov sindikata podpira. “To so povedali ministrici, ko je bila tu,” je še dodal.

Alenka Pintarič nam je danes odgovorila samo, da o razrešitvi načelnika ne ve nič.

“Načelnik ni odšel zaradi sindikalne zaupnice,” nam je dejal predsednik SDOS Frančišek Verk, “Ona je samo opozarjala, da je treba delati stvari po pravilih, ne pa tako, da načelnik urgira za nekoga, ki ga je ta načelnik, ko je bil odvetnik, zastopal.”

Glede domnevne podpore med zaposlenimi, o kateri govori Pungerl, pa Verk odgovarja: “Kdo pa bi si upal šefu v obraz reči ne, ko ga vpraša, ali ga podpira?”.

Ga lahko razreši brez obrazložitve?

Zakon o javnih uslužbencih (v 83. členu) vsebuje razloge za razrešitev javnega uslužbenca. Hkrati pa navaja, da v enem primeru ti razlogi niso potrebni. Gre za razrešitve določenih javnih uslužbencev, ki jih funkcionar opravi v enem letu po začetku svojega mandata. To velja tudi za načelnike upravnih enot. Sanja Ajanović Hovnik je mandat začela 1. junija letos, zato naj bi imela do 1. junija 2023 čas, da Pungerla zamenja brez obrazložitve.

Pungerl se tudi s tem ne strinja. Omenjeni člen se po njegovem ali “preveč preprosto razlaga” ali je neustaven.

Kontroverzno imenovanje

Pungerl je pozornost javnosti pritegnil, ko je bil imenovan. V preteklosti je bil odvetnik Milana Trola, nesojenega organizatorja koncerta spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Koncert je leta 2017 prepovedala mariborska upravna enota, ki jo je takrat vodila Ksenija Klampfer. Pred nekaj meseci, ko je bil načelnik Pungerl, je Trol vložil tožbo zoper državo in upravno enoto.

Pred dvema tednoma je Pungerl v intervjuju za Večer dejal, da Thompsona ni poznal. “V svoji karieri sem zastopal tudi kriminalce, takšne in drugačne. To so samo stranke in jaz sem samo odvetnik,” je pojasnil.

Prejšnji minister za javno upravo Boštjan Koritnik (na spodnji fotografiji ob sedanji ministrici) je Pungerla imenoval 24. aprila, tri dni pred državnozborskimi volitvami. Pred tem sta bila kar dva razpisa, v katerih sta komisiji ugotovili, da Pungerl ni primeren kandidat. Nato po teh razpisih ni bil izbran nihče.

Primopredaja poslov med Boštjanom Koritnikom in Sanjo Ajanović Hovnik
Žiga Živulović Jr./BOBO

Prvič je Pungerl kandidaturo umaknil, ker je izvedel, da po mnenju komisije ni imel dovolj vodstvenih izkušenj. V drugo pa je komisija ocenila, da nima ustreznih vodstvenih sposobnosti. Takrat namreč ni opravil psihološkega testa, protikandidati pa so se umaknili, je pojasnil za Večer. Nato se je prijavil še na tretji razpis, kjer je psihološki test opravil.

Ker sta oba s Koritnikom člana stranke Konkretno, so se pojavila vprašanja, ali je takratni minister čakal na njegovo popolno vlogo. Pungerl je priznal, da je imenovanje “izpadlo politično”, vendar je zatrdil, da ni bilo. Po njegovih besedah minister ni hotel imenovati koga drugega, ker se je Pungerl kot vršilec dolžnosti načelnika že “vpeljal”.

Mariborska upravna enota ima tako kot ljubljanska in nekatere druge upravne enote velike težave z zaostanki. Glavni razlog za te je verjetno pomanjkanje kadra, ki je predvsem posledica velikih obremenitev in relativno nizkih plač, pravijo poznavalci.

Sanja Ajanović Hovnik je prejšnji teden v državnem zboru priznala, da je problem upravnih enot večji, kot si je predstavljala na začetku mandata. Napovedala je, da bodo postopke “očistili in digitalizirali”, zaposlene na upravnih enotah pa bodo dodatno usposabljali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje