Ministrstvo bo nove vojake iskalo s štipendijami, tabori za mlade in oglasi

Slovenija 17. Apr 202416:29 7 komentarjev
vojaki v uniformah
Foto: BOBO

Ministrstvo za obrambo bo skušalo nove vojake pritegniti s štipendiranjem, delovnimi praksami, tabori za mlade in oglaševanjem, piše v načrtu promocijske aktivnosti, ki ga je danes potrdila vlada. Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca ima Slovenska vojska skupaj s pogodbenimi rezervisti dobrih 7.100 vojakov, do leta 2035 pa želijo to številko spraviti na 10.000.

Vlada je na današnji seji izdala soglasje k načrtovanim promocijskim aktivnostim za pridobivanje kadra Slovenske vojske (SV) v letu 2024, so sporočili z obrambnega ministrstva. Kadre bodo pridobivali s štipendiranjem, izvajanji delovnih praks, tabori za mlade in z vsebinami, ki so mladim zanimive in hkrati krepijo vojaške kompetence, so našteli.

Promocija in oglaševanja sta po besedah ministrstva namenjena obveščanju državljanov o delovanju obrambnega resorja in SV, o poslanstvu in nalogah SV ter o vseh možnostih sodelovanja z njo, s ciljem, da bi privabili čim več kandidatov, da se pridružijo razpoložljivim oblikam sodelovanja. Ministrstvo je ob tem poudarilo, da pridobivanje kadra štejejo med prednostne naloge ministrstva, temu zato namenjajo veliko pozornost.

Načrtovana sredstva za oglaševanje in promocijo bodo namenjena oglaševanju v medijih, za digitalno oglaševanje, na učnih pripomočkih za učence in dijake, za oglaševanje na študentskih, dijaških in drugih spletnih portalih ter za plakatiranje. Obrambno ministrstvo vse zakupe medijskega prostora oz. dogovore za promocijo izvaja neposredno z izbranimi mediji oz. ustanovami, so navedli.

Ministrstvo načrtuje zakup oglasnega prostora tudi za dogodek ob dnevu SV, ki bo potekal 14. maja v Mariboru. Za posamezne zakupe oglasnega prostora, ki jih bo ministrstvo izvedlo neposredno z izvajalci, bodo pripravili video oglase, fotografski material, promocijske članke, plakate in druge oblike oz. formate oglasnih sporočil, ki bodo objavljeni v izbranih medijih.

Obrambni minister Marjan Šarec je februarja za STA dejal, da mora ministrstvo sprva zagotoviti dovolj kadra za profesionalno vojsko. Povedal je, da so lani prvič po letu 2010 zabeležili več kot 300 novih zaposlitev v vojski, kar je preseglo število odhodov v pokoj. Poleg tega je v pogodbeni rezervi že okoli 900 pripadnikov. Tako da ima SV ob upoštevanju pogodbene rezerve več kot 7.100 vojakov, je dejal. Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV do leta 2035 sicer predvideva vojsko v obsegu 10.000 pripadnikov, od tega 3.000 pripadnikov pogodbene rezerve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje