Ministrstvo na očitke o dolgotrajni oskrbi: Časovnico je določila Janševa vlada

Slovenija 03. Apr 202421:36 1 komentar
Starejši
Foto: PROFIMEDIA

Ministrstvo za solidarno prihodnost se je odzvalo na izjavo več organizacij v socialnem in zdravstvenem varstvu, ki trdijo, da ministrstvo ne uresničuje zaveze o vključevanju stroke v dopolnjevanje sistema dolgotrajne oskrbe. Ministrstvo pa je zdaj v odzivu zapisalo, da jih k hitrosti časovnice zavezujejo evropski mehanizmi financiranja.

Z ministrstva so sporočili, da so se s pobudo strokovnih organizacij o prostorih za izboljšavo urejanja področja dolgotrajne oskrbe seznanili in da ugotovitve deloma pozdravljajo. Na ministrstvu se strinjajo predvsem z pomislekom o hitrosti postopka oblikovanja zakona in strokovne razprave, a zatrjujejo, da jih k hitri časovnici dopolnjevanja sistema, ki onemogoča korenitejše sodelovanje z organizacijami, zavezujejo evropski mehanizmi financiranja.

“K tovrstni izvedbi ukrepov in njihovega financiranja z naslova načrta za okrevanje in odpornost nas je zavezala pretekla vlada pod vodstvom Janeza Janše. Vsi si želimo bolj umirjenega postopka in več časa za strokovno premlevanje podrobnosti, a načrt opredeljuje tudi časovnico izvedbe. Možnosti za odstopanje ni, finančnih sankcij ne želimo,” so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu.

Očitek o škodljivosti zakonodaje na področju dolgotrajne oskrbe pa na ministrstvu sprejemajo z “mero zadržanosti”, saj so podpisniki izjave v dosedanjih razpravah ministrstvu izrekli “dobrodušno pohvalo za pogum v oblikovanju tako zapletene mreže sistemov, pravic in storitev v socialnem varstvu”.

Na ministrstvu pa se strinjajo tudi s trditvami podpisnikov, da bo zakon in oblikovanje področja terjalo dodatne spremembe.

Organizacije s področja socialnega varstva so v izjavi za javnost zapisale, da je posvetovalna delovna skupina ostala mrtva črka na papirju, saj se s pripravljenimi pravilniki ni strinjala.

Zaradi razočaranja nad potekom sodelovanja med stroko in odločevalci so strokovne organizacije na pobudo socialne zbornice v začetku marca ustanovile neformalno delovno skupino, ki bo obravnavala nakopičene težave v socialnem varstvu in zakonodajo s področja dolgotrajne oskrbe, ki jo vidijo kot škodljivo tako za uporabnike kot izvajalce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje