Ministrstvo: Ne nameravamo zapreti trboveljske bolnišnice

Slovenija 11. Okt 202414:18 1 komentar
Čakalnica
foto: Egon Parteli/N1

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da nikakor ne nameravajo zapreti Splošne bolnišnice Trbovlje, niti ne načrtujejo ukinitve programov pediatrije, ginekologije, porodništva ali katerega drugega.

V Splošni bolnišnici (SB) Trbovlje so v začetku septembra zaradi pomanjkanja osebja začasno zaprli dva oddelka bolnišnice. Trboveljski župan Zoran Poznič je ob tem opozoril, da “ni prvič, da se stanje v SB Trbovlje prikriva in da v javnosti prihajajo različne in nepreverjene informacije”.

“Med njimi tudi vedno znova informacije o trajnem zaprtju enega ali več oddelkov oziroma o ukinitvi bolnišnice kot takšne,” je izpostavil. Zasavje tega po njegovih besedah pod nobenim pogojem ne bo dopustilo, je takrat zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Na ministrstvu za zdravje pa ob tem poudarjajo, da bolnišnice, niti njenih oddelkov, ne nameravajo zapreti. “Na ministrstvu za zdravje smo večkrat poudarili, da nikakor nimamo namena zapirati nobenega javnega zdravstvenega zavoda ali ukinjati programov, torej tudi ne zapreti SB Trbovlje,” so v sporočilu za javnost poudarili na ministrstvu za zdravje.

Dodali so, da se zavedajo, da bi z ukinjanjem programov omejevali dostopnost do zdravstvenega sistema. Prav povečanje dostopnosti je ena izmed glavnih prioritet ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel in celotne vlade. “Z vrsto sistemskih ukrepov si prizadevamo zagotoviti čim boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev, vključno z geografsko dostopnostjo,” so poudarili.

Novela zakona predlaga nekatere spremembe

Tudi predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti po navedbah ministrstva ne predvideva ukinjanja splošnih bolnišnic. Določa pa minimum dejavnosti, ki jih mora imeti bolnišnica, če želi biti kategorizirana kot splošna. Gre torej za zniževanje in ne zaostrovanje pogojev za splošno bolnišnico. Zakon torej daje možnost, da bolnišnica, četudi neke dejavnosti ne izvaja, postane oziroma še naprej ostane splošna bolnišnica.

Za ustrezno organizacijo dela pa mora poskrbeti novo vodstvo SB Trbovlje, ki mora zagotoviti, da bo nujno zdravstveno varstvo potekalo nemoteno in da bo zavod začel dolgoročno pozitivno poslovati, so navedli na ministrstvu. Ob tem so še zagotovili, da bodo vse že potrjene investicije v SB Trbovlje tudi izvedene.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje