Ministrstvu še vedno ni uspelo izbrati varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano

Slovenija 14. Feb 202411:31 0 komentarjev
odprte trgovine danes
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še ni našlo naslednika Igorja Horvatiča za mesto novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, so sporočili z ministrstva. V kratkem bodo ponovili razpis, saj na objavljenem razpisu od prispelih kandidatur dva kandidata nista izpolnjevala zahtevanih pogojev, tretji kandidat pa ni zadostil merilom komisije.

Konec leta 2023 je takratnemu varuhu odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorju Hrovatiču potekel petletni mandat, zato je ministrstvo 9. novembra lani objavilo javni poziv zainteresiranim kandidatom.

“Namen razpisa je bil izbrati kandidata, ki bi zasedel to ključno vlogo in zagotovil kakovostno izvajanje nadzora nad nepoštenimi praksami v verigi preskrbe s hrano,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Na razpis so se v predvidenem roku prijavili trije kandidati. Dva od teh nista izpolnjevala zahtevanih pogojev glede desetih let delovnih izkušenj na področju pridelave, predelave, distribucije ali prodaje živil ali živilskih proizvodov. Tretji kandidat, ki je izpolnjeval pogoje, je bil povabljen na razgovor, vendar se komisija po razgovoru z njim zanj ni odločila, so pojasnili na ministrstvu.

Ker kandidata kljub prispelim prijavam ni bilo mogoče izbrati, bo ministrstvo razpis za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano v kratkem ponovilo.

Varuh sicer svoje delo opravlja nepoklicno, upravičen pa je do nagrade za opravljeno delo in do povračila potnih stroškov. Pred Hrovatičem je funkcijo, vzpostavljeno leta 2015, opravljal Jože Podgoršek, ki je pozneje prevzel položaj ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!