Mors zanika posredovanje novinarskih vprašanj Požarju

Slovenija 16. Jun 202116:29 > 26. Jun 2021 21:35 0 komentarjev
Moški za računalnikom
Hannah Beier/REUTERS

Po tem ko je Bojan Požar skupaj z novinarskimi vprašanji treh slovenskih novinarjev, sicer naslovljenimi na Mors, objavil tudi njihove elektronske naslove, je informacijski pooblaščenec napovedal inšpekcijski postopek. Na Mors posredovanje novinarskih vprašanj Požarju zanikajo.

Novinarji medijev Svet24, POP TV in Večer so v torek na ministrstvo za obrambo (Mors) poslali vprašanja glede udeležbe ministra Mateja Tonina na vrhu zavezništva Nato v Bruslju. Njihova vprašanja je danes objavil novinar Bojan Požar, ob vprašanjih pa tudi posnetek zaslona z elektronskimi naslovi novinarjev.

Na Požarjevo objavo so se odzvali v Društvu novinarjev Slovenije in poudarili, da ustava tudi novinarjem zagotavlja komunikacijsko zasebnost, in sicer v 37. členu ustave, ki določa, da se varstva tajnosti pisem in drugih občil ter nedotakljivosti človekove zasebnosti lahko ne upošteva, a zgolj na podlagi odločbe sodišča, za določen čas, in le, če je to nujno za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države.

“Novinarji so upravičeno pričakovali, da bo vsebina novinarskih vprašanj ostala pri tistem, ki mu je bila poslana,” so poudarili v društvu. V preteklosti so nekatere institucije in posamezniki že objavljali novinarska vprašanja in odgovore nanje, vendar na svojih komunikacijskih kanalih.

Društvo je takšno prakso označilo kot problematično, saj je lahko manever tistih, o katerih novinarji poročajo, da zmanjšajo odmevnost določenega medijskega poročanja. Vendar pa tokrat ne gre za objavo vprašanj in odgovorov na denimo spletni strani Morsa, kar bi še bilo pogojno sprejemljivo, če bi izhajalo iz slabega profesionalnega odnosa in nezaupanja subjektov, ki komunicirajo, so navedli v društvu.

Kot so opozorili, “gre za zlorabo poslanih vprašanj z namenom poskusa diskvalifikacije novinarjev in medijev, ki so jih poslali”. Po njihovem mnenju gre za naklepno dejanje in da so bila vprašanja posredovana zato, da bi Požar na podlagi njihove vsebine izpeljal sklep, da gre za usklajeno akcijo novinarjev in jih s tem poskušal diskreditirati. Ob objavi novinarskih vprašanj in elektronskih naslovov je namreč zapisal, da elektronska sporočila dokazujejo, da so “novinarji (medijski kartel) na daljinsko upravljanje”.

V društvu od Morsa zahtevajo, da sproži notranji nadzor in ugotovi, kdo je novinarska vprašanja posredoval, ter zagotovi, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo.

Mors posredovanje sporočil zanika

V službi za strateško komuniciranje Morsa so sicer zagotovili, da novinarskih vprašanj, ki so prispela na elektronski naslov službe, niso posredovali omenjenemu portalu. “Vedno se trudimo, da z novinarji ohranjamo profesionalen in korekten odnos. Naše korespondence z novinarji nikoli nismo posredovali drugim medijskim hišam ali komerkoli drugemu, ki ga novinarska vprašanja niso zadevala in tega se bomo držali tudi v prihodnje,” so zapisali.

Pojasnili so, da so kot vselej odgovore na ta vprašanja pripravili po ustaljenem postopku. Tako so vprašanja razposlali pristojnim za pripravo odgovorov. Po pridobitvi predlogov za odgovore so za vsakega novinarja posebej pripravili končni odgovor ministrstva in ga še isti dan odposlali novinarjem, ki so o zadevi spraševali.

Informacijski pooblaščenec bo uvedel postopek

Na vprašanje, ali bo sprožen notranji nadzor, pa so odgovorili, da če bo v zvezi s tem sprožen kakšen postopek, bodo na razpolago z vsemi informacijami in dokumentacijo.

Kasneje je tudi informacijski pooblaščenec sporočil, da bo uvedel inšpekcijski postopek, saj gre pri objavi elektronskih naslovov novinarjev za obdelavo osebnih podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!