Ob Muri zelo kritično, grozi, da bo popustil še en nasip (FOTO & VIDEO)

Slovenija 06. Avg 202307:49 > 11:57 2 komentarja
Dolnja Bistrica (foto: N1)

Pri vasi Dolnja Bistrica v občini Črenšovci je včeraj odtrgalo okoli 20 metrov nasipa. Gasilskim enotam je kar nekaj časa uspevalo preusmerjati vodo na polje in tako ubraniti ogrožene vasi. A v soboto zvečer so se tam že drugič oglasile sirene, okoli pol desetih pa so pristojni odredili evakuacijo okoli 500 ljudi. "Ne moremo verjeti, da se pretok še zvišuje. Na žalost so odprte vse možnosti v negativno smer," je za N1 danes zjutraj povedal poveljnik Gasilske zveze Črenšovci in vodja intervencije Miroslav Vuk. Na območje je že prispel helikopter Slovenske vojske, ki pomaga pri utrjevanju poškodovanega nasipa. Prav tako je na območje prišel pomagati hrvaški helikopter.

V soboto popoldne je pri vasi Dolnja Bistrica odtrgalo okoli 20 metrov nasipa ob narasli reki Muri. Voda se je usmerila proti vasi z okoli 140 hišami. Ker gasilskim enotam vode ni uspelo povsem preusmeriti na bližnje polje, so pristojni v soboto okoli pol desete ure zvečer odredili evakuacijo okoli 500 ljudi. Mura, ki je ponoči spet začela naraščati, se namreč nevarno približuje hišam.

Po zadnjih informacijah se voda že razliva tudi po poljih proti Hotizi in Veliki Polani.

Kot je povedala županja Črenšovcev Vera Markoja, je 72 ljudi kljub vsemu še ostalo v vasi, približno 400 pa se jih je evakuiralo. Evakuiranim so začasne namestitve zagotovili v različnih prostorih znotraj občine, predvsem v telovadnici osnovne šole, a se je za to odločilo zelo malo ljudi, saj se je večina začasno naselila pri sorodnikih in prijateljih.

Poveljnik Gasilske zveze Črenšovci in vodja intervencije Miroslav Vuk je za N1 danes povedal, da so razmere zaskrbljujoče. “Ne moremo verjeti, da se pretok še zvišuje. Na žalost so odprte vse možnosti v negativno smer,” je zaskrbljen Vuk. Povedal je še, da bodo danes nadaljevali tudi oskrbo prebivalcev s hrano, prav tako ni težav z oskrbo s pitno vodo. “So pa med tistimi, ki so ostali v vasi, vsi pokretni, imeli smo le dva pacienta, ki smo ju prepeljali v regijsko bolnišnico,” pa je za Vestnik pojasnil Vuk.

Utroša: Izven vasi bodo postavljeni betonski bloki

Po besedah regijskega gasilskega poveljnika za Pomurje Dušana Utroše so vse sile usmerjene v utrjevanje nasipa, kar so delali že vso minulo noč. “Izven vasi bodo nameščeni tudi betonski bloki, ki jih bodo s helikopterjem vozili na nasip, saj je dostop po tleh zelo omejen,” je povedal zjutraj. Prav tako so z dvema muljnima črpalkama začeli prečrpavati vodo. Pomurje je obiskal tudi obrambni minister Marjan Šarec, pomagat pa je prišel tudi hrvaški helikopter.

Vodja civilne zaščite Murska Sobota Martin Smodiš je opozoril, naj se ljudje ne približujejo reki. “Nekateri se vozijo po nasipu, eni celo s traktorji in štirikolesniki,” je dejal Smodiš in opozoril, da lahko takšno obnašanje poškoduje nasip in ogroža varnost ljudi.

Evakuirali del naselja Hotiza, v pripravljenosti tudi drugod

Zaradi nevarnosti, da bo nasip popustil tudi na drugih lokacijah, je bil v nedeljo zjutraj sklican krizni sestanek v občini Lendava. Kot je za N1 povedal lendavski župan Janez Magyar, je stanje v njihovi občini trenutno kritično, ni pa nevarno.

“Zelo nevarno je le izven naselij Petišovci in Benica, kjer nasip dvigujejo z vrečami s peskom. Na tem delu je tudi velika težava z vodo, ki gre pod nasipom, saj je zaradi pritiska in visokega pretoka Mure velika nevarnost, da bi voda začela ogrožati naselja,” je povedal.

Nevarnost preti tudi v naselju Petišovci, kjer ima Direkcija RS za vode prepust pod nasipom. “Ker tega niso ne redno vzdrževali, ne kontrolirali, zaradi večjega pritiska dejansko prihaja do pretoka iz reke,” je dejal. “Že včeraj sem odredil tudi evakuacijo dela naselja Hotiza in zaselka Mirišče zaradi nevarnosti posledično pretrganega nasipa v Dolnji Bistrici. Ta naselja namreč ogroža tudi voda z zaledne druge strani.”

poplave ob Muri
Poplave ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona

Župan Magyar je tudi v naselju Kot prebivalcem na zboru sporočil, da naj bodo zaradi možnosti pretrganja nasipa pripravljeni na morebitno evakuacijo. Nasip je namreč tik ob naselju. V tem kraju težavo predstavlja tudi dejstvo, da še niso dobili dovolj močnih črpalk in morajo vodo prečrpavati z gasilskimi črpalkami.

Na tem območju so kritični tudi potoki v Lendavi, ki imajo zelo visok vodostaj, a se ne morejo izlivati v Muro in ogrožajo naselja. “Celo noč smo bili na terenu. Smo utrujeni, ampak imamo moralo, imamo odlične ekipe, poganja nas adrenalin,” je zaključil.

Čez noč le delno zajezili nasip

Enotam na terenu je sicer čez noč uspelo delno zadelati odprtino nasipa z betonskimi bloki, tako da so deroč pretok vode nekoliko zaustavili – pri tem pomaga tudi helikopter Slovenske vojske. Ekipe na terenu so bile že zjutraj vse bolj nemočni, saj je teren popolnoma razmočen. Dostop otežuje tudi dovoz do uničenega nasipa in ga je že praktično nemogoče uporabljati.

Župani ogroženih občin so sicer dejali, da dodatnih evakuacij za zdaj ni v načrtu, da pa situacijo vseskozi budno spremljajo, pristojne službe pa vseskozi iščejo rešitve. Med drugim se je omenjala odstranitev asfalta in ceste, da bi voda lažje odtekla. To bi pomenilo, da bi bila Dolnja Bistrica odrezana od sveta.

Dolnja Bistrica (foto: N1)
Dolnja Bistrica (foto: N1)
Dolnja Bistrica (foto: N1)
Dolnja Bistrica (foto: N1)
Mura Mura
Mura (Foto: N1)
Mura Mura
Mura (Foto: N1)
Mura Mura
Mura (Foto: N1)
Vodostaj reke Mure Vodostaj reke Mure
Gasilci so v soboto zvečer takole merili vodostaj reke Mure (Vir: N1)
Mura Mura
Mura (Foto: N1)
Mura Mura
Mura (Foto: N1)

Kot je že sinoči v Odmevih pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, zadnje informacije niso obetavne, saj se je preboj jezu, ki ga je naredila Mura, počasi začel povečevati. “Če bo voda začela odnašati zemljino, bo prišlo do hipne porušitve jezu in poplavni val bo šel čez devet, deset vasi,” je dejal. Pristojni so zato sinoči tudi evakuirali več kot 500 prebivalcev na ogroženem območju.

Preventivno je evakuacijo v nižinskem delu Hotize in zaselka Mirišče odredil tudi lendavski župan Janez Magyar. Župan sosednje občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je v soboto zvečer na družbenem omrežju Facebook zapisal, da rešujejo tudi osrednji del Razkrižja, kjer se zlivata Mura in Ščavnica. Dodal je, da so ljudje izmučeni, saj da je vode enostavno preveč, a kljub temu vztrajajo. Morebitne prostovoljce je pozval k pomoči.

Mura najvišja v zgodovini

Pretok Mure se je s 1.350 povečal na okoli 1.450 kubičnih metrov na sekundo. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil hidrolog Janez Polajnar, so na reki Muri pri Gornji Radgoni zabeležili rekordno velik pretok, in sicer 1450 kubičnih metrov na sekundo. Hidrologi predvidevajo, da bo ta vodna količina stekla preko Slovenije v 24 urah tudi preko poškodovanega dela omenjenega nasipa.

Po podatkih Arsa Mura še vedno narašča. Kot so pojasnili na Arsu, je povečan pretok prišel iz avstrijske strani po naravni poti in nanj ni vplivalo spuščanje vode z jezov hidroelektrarn.

Pretok Mure
Pretok Mure (vir: Arso)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje