Muslimani obeležujejo kurban bajram

Slovenija 09. Jul 202207:32 > 11:13 0 komentarjev
Bajram
Borut Živulović/BOBO

Muslimani obeležujejo kurban bajram. Osrednja bajramska slovesnost bo danes potekala v Ljubljani v Muslimanskem kulturnem centru. Bajramsko molitev, ki se je začela ob 6. uri, je vodil mufti Nevzet Porić, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. Sicer pa bodo molitve organizirane tudi v nekaterih drugih mestih po državi.

“Dnevi bajrama so trenutki, ko se oziramo okrog sebe in se posvetimo sebi, svojim bližnjim, sosedom in prijateljem. To je obdobje, ko iščemo medsebojno odpuščanje in se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje, v katerem se nahajamo. Vernik in vernica se s svojimi dejanji vsakodnevno poskušata približati vzvišenemu gospodarju ter očistiti svoje srce in dušo pred negativnimi vplivi, ki nas napadajo v vsakodnevnem življenju,” so pomen praznika kurban bajram opisali v islamski skupnosti.

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je v poslanici pred kurban bajramom pozval k solidarnosti. Trenutni časi so negotovi, zato se moramo “kot ljudje še bolje povezati v skupnost, ki bo sposobna prepoznati pomoči potrebne in jim pomagati”, je dejal.

V nagovoru v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, kjer je zjutraj potekala bajramska molitev, je mufti medtem izpostavil, da moralne vrednote, kot so resnica, pravičnost, pogum, potrpežljivost in vljudnost, izgubljajo pomen, vse bolj pa so prisotni nasilje, laž, krivica, krutost in izdaja.

Bajram Bajram
Borut Živulović/BOBO
Bajram Bajram
Borut Živulović/BOBO
Mufti Nevzet Porić Mufti Nevzet Porić
Borut Živulović/BOBO
Bajram Bajram
Borut Živulović/BOBO

“Vedno se je splačalo biti dober človek, ki premore plemenitost, dobrodelnost in prijaznost,” je poudaril. Dodal je, da se te dni spominjamo žrtev genocida v Srebrenici “in se vedno znova čudimo nad zlom, ki ga je zagrešil človek, ki je bil krivičen, surov in hudoben”. Izrazil je sočustvovanje s svojci žrtev genocida.

Mufti je v nagovoru izpostavil tudi pričakovanje, da bodo odgovorni v državi popravili napake in odpravili diskriminacijo med verskimi skupnostmi “ter da bo Islamska skupnost obravnavana kot enakopravna skupnost na območju Republike Slovenije”.

Kurban bajram, ki je povezan z božjim poslancem Ibrahimom (Abrahamom), pripadniki islama letos obeležujejo med 9. in 12. julijem. Zaznamovan je z romanjem v Meko, ki se ga bodo lahko letos po dveh letih omejitev zaradi pandemije covida-19 udeležili tudi romarji iz tujine. Savdska Arabija, kjer ležita najsvetejši muslimanski mesti Meka in Medina, je namreč letos znova dovolila udeležbo romarjev iz tujine, potem ko se je hadža zaradi pandemije covida-19 zadnji dve leti lahko udeležilo le več tisoč prebivalcev Savdske Arabije.

Vseeno na romanje letos niso mogli romarji iz Slovenije in ostalih evropskih držav kot tudi iz Avstralije in Severne Amerike, saj je bil odhod otežen zaradi uvedbe novega sistema prijave. Savdske oblasti so namreč ukinile potovanje na romanje preko potovalnih agencij in ponudile možnost individualne prijave, kar pa je bilo po navedbah islamske skupnosti neizvedljivo.

V Sloveniji bo bajramska molitev organizirana tudi v drugih mestih v Sloveniji, kjer deluje Islamska skupnosti v RS, in sicer v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!