N1 STUDIO: “Voda je vrednota. Vi živite na hribu in verjetno tega ne veste.”

N1 video 02. Jul 202112:26 > 05. Jul 2021 15:53 3 komentarji
Uroš Macerl in Andrej Vizjak
N1

V N1 STUDIO sta se soočila minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter predstavnik gibanja Za pitno vodo, Uroš Macerl iz Društva Eko krog. "V Sloveniji je voda velika vrednota," je povedal minister Vizjak. "Vi, spoštovani gospod Macerl, živite na hribu in verjetno tega ne veste. Jaz živim ob vodi in to vem."

Skoraj 1.700.000 volilnih upravičencev bo lahko na referendumu prihodnjo nedeljo, 11. julija, odločalo o usodi novele Zakona o vodah. Bo s sprejetjem zakona res mogoča gradnja hotelov, restavracij in parkirišč tik ob vodah ali novi zakon varuje vode?

“Odgovor na vprašanje ali bo res mogoče po novem zakonu graditi vse te objekte, je, da je to mogoče že danes: hotele, bencinske servise, zasebne vile, hiše in podobno,” je povedal minister za okolje Andrej Vizjak. “Tudi tovarne, ki uporabljajo nevarne snovi, in zasebne vile. To je mogoče, so pa določeni zelo strogi pogoji,” je pojasnil minister.

Na vprašanje zakaj je vlada želela spremeniti zakon, je minister odgovoril, da so želeli omejiti gradnjo na priobalnem pasu in povečati sredstva za protipoplavno varnost.

Uroš Macerl ga je nato vprašal, zakaj so v prvotno različico zakona dali člen, ki dovoljuje gradnjo proizvodnih objektov z nevarnimi snovmi na vodovarstvenih območjih, če je namen vlade res varovanje voda. “Po skrajšanem postopku ste dodali člena, ki škodujeta priobalnemu pasu in pitni vodi.”

“69. člen, ki bi dovolil gradnjo nevarnih objektov, to ni predmet zakona, tega člena v zadnji različici zakona ni,” pravi Vizjak. “Ko smo videli, kakšen cirkus je zaradi tega člena, smo ga dali ven.”

“Drži, ampak vi govorite, da želimo mi, okoljevarstveniki in pobudniki referenduma, graditi tovarne ob vodi,” odgovarja Macerl. “To ste očitno želeli vi, vi ste to zagovarjali še nedavno. In samo vprašanje časa je, kdaj boste tak člen spet želeli dodati v zakon.”

“Ste mogoče prerok prihodnosti?” je Macerla vprašal Vizjak.

Od leta 2008, od kar velja trenutni zakon, ni bila zgrajena nobena tovarna, je povedal Uroš Macerl. “Seveda je bila,” je odgovoril minister, “na primer tovarna Leka v Prevaljah ob Meži.”

Tovarna sicer tam stoji od leta 1978, vladno uredbo, ki je dovolila to izjemo, so nedavno potrebovali zaradi manjših gradbenih posegov. “Ja, ampak po novem zakonu tudi to sploh ne bo mogoče,” je povedal minister. “S tem ščitimo priobalni pas in pitno vodo.”

“Minister kritizira to, kar je v trenutni zakon dala prva vlada Janeza Janše, ko je bil Andrej Vizjak minister za gospodarstvo,” je povedal Uroš Macerl. “Do leta 2008 zakon ni dovoljeval nobenih izjem, dodala jo je takrat Janševa vlada. Pravite, da je to slabo, popraviti želite pa še na slabše.”

Kaj pravi stroka

“Vsebini nasprotuje vsa vodovarstvena stroka, razen tistih na Direkciji za vode, ki spadajo pod vaše ministrstvo,” trdi Uroš Macerl. “Novi zakon omogoča tudi gradnjo na vodnih telesih, torej na vodi in tudi na ponikalnicah, na primer na Cerkniškem jezeru.”

Strokovnjaki so zbrani na Direkciji za vodo, pa pravi minister. “Ne pa v nekih horuk nevladnih organizacijah. Ne vem, od kdaj je gospod Macerl specialist za vodovarstvo.”

Glede mnenja Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, ki je nasprotuje spremembam, zapisanim v noveli, je minister Vizjak dejal, da je bil dekan te fakultete zaveden.

Na škodljivost novele zakona sta opozorili tudi Univerza v Ljubljani in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Javna raba in zasebna last

‘Zakon v celoti prepoveduje gradnjo zasebnih in industrijskih objektov v bližini voda,’ je zapisano na promocijskih letakih, s katerimi stranke SDS, SMC in NSi prepričujejo volivce, naj glasujejo ZA spremenjeni zakon o vodah.

“Ne se hecat,” pravi Uroš Macerl. “Objekti, ki jih bo po novem zakonu možno graditi: hoteli, trgovine, trgovski centri, to bo v zasebni lasti. Kako lahko pišete kaj takega in pošiljate ljudem domov?”

“Morate ločiti zasebno rabo in zasebno last. Lahko je v objekt v zasebni lasti in v javni rabi,” je povedal Vizjak. “Želimo dovoliti le še gradnjo objektov, ki pomenijo dodano vrednost za vse ljudi.”

“Poslej ne bo možno graditi zasebnih vil in tovarn. Po današnjem zakonu je to možno. Kdo stoji za vami, kateri kapital ali posamezni levičarji, ki želijo graditi ob vodi, gospod Macerl, da se zavzemate za take gradnje?”

“Za mano ni nikogar,” je odgovoril Macerl in se vprašal, kdo stoji za ministrom in ministrstvom.

Gradnja zunaj naselij

Do zdaj je bila gradnja dovoljena samo na obstoječih stavbnih zemljiščih znotraj naselij. V noveli te omejitve ni več.

“Za vsako gradbeno dovoljenje potrebujete zazidljivo parcelo,” minister odgovarja na očitke, da bo po novem mogoča gradnja tudi zunaj naselij, kar do zdaj ni bilo dovoljeno. “Že danes je tako, nič drugače ne bo po novem zakonu.”

“Občine bodo spremenile občinske načrte in dovolile gradnjo,” mu odgovarja Uroš Macerl. “Iz izkušenj vemo, da investitor vedno dobi dovoljenje, če ima dovolj denarja in političnih zvez.”

Macerl je opozoril tudi na možnost gradnje enostavnih objektov, ki jo dovoljuje novi zakon. “Samo nekaj let počakajmo, pa bomo imeli vse pozidano, tako kot v Avstriji.”

Uroš Macerl je prepričan, da bodo ljudje kljub zavajanju na promocijskih letakih razumeli, kaj želi vlada z zakonom doseči. “Pozivam vse, ki želijo storiti nekaj dobrega zase in za svoje naslednike, da zavrnejo zakon in da damo politikom, tej vladi in vsem prihodnjim, jasen signal, da ne dovolimo posegati v to, kar je največ vredno, voda je ena od teh stvari.”

Minister Andrej Vizjak je prepričan, da bodo ljudje na referendumu potrdili stališče vlade, da je konec pozidave obalnih zemljišč z zasebnimi objekti in tovarnami. “In da bomo zgolj omogočili gradnjo objektov v javni rabi, ki bodo približali vodo ljudem, pa tudi, da bodo pred jesenjo, ko lahko pričakujemo poplave, podprli dodaten denar za poplavno varnost.”

Celotno oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi:

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje