Na avtocesti novi lokaciji, kjer bosta lahko na voznike prežala radarja

Slovenija 02. Okt 202415:53 2 komentarja

Policija je v sodelovanju z Darsom razširila mrežo ohišij za stacionarne radarje, s katerimi na avtocestnem križu preži na prehitre voznike. Kot so nam pojasnili na policiji, so lokaciji za novi ohišji izbrali zaradi povečanega števila prometnih nesreč, ki so ga zaznali na omenjenih območjih.

Družba za avtoceste v RS (Dars) je v sodelovanju s policijo na dolenjski avtocesti postavila novi radarski ohišji. Kot je prvi poročal Žurnal24, so postaji postavili na višnjegorskem klancu, ki je v zadnjem času precej problematičen. Prvo ohišje je nameščeno pred izvozom Višnja Gora (smer Novo mesto), drugo pa pred priključkom Grosuplje (smer Ljubljana).

Kot so nam pojasnili na generalni policijski postaji, je na avtocesti A2 na odseku Višnja Gora–Grosuplje stacionarni radar postavljen za stalno. “Gre za trajni ukrep, s katerim želimo na tem odseku umirjati hitrost,” nam je pojasnila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica policije za odnose z javnostmi.

V nasprotni smeri, tj. na odseku Grosuplje–Višnja Gora, pa je mobilno ohišje merilnika hitrosti postavljeno začasno. Kot so nam pojasnili na policiji, bodo na omenjenem odseku meritve hitrosti izvajali le občasno, saj je v prihodnje predvidena vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti.

Ohišje radarja na avtocesti A2 proti Ljubljani
Ohišje radarja na avtocesti A2 proti Ljubljani (Foto: N1)

Čeprav so merilne postaje na omenjenih lokacijah že postavljene, se meritve za zdaj še ne izvajajo. Kot je pojasnila Ciperle Adlešič, je namreč na avtocestnem omrežju vzpostavljena mreža ohišij, v katera se nato na podlagi analiz stanja prometne varnosti ter po principu kroženja vstavljajo merilniki hitrosti. Kot so nam še pojasnili na policiji, želijo z mrežo ohišij za merilnike hitrosti dvigniti pričakovanja, da se na konkretnih lokacijah izvajajo meritve hitrosti, zato vnaprej ne želijo razkriti, kdaj oziroma kje tudi dejansko izvajajo meritve.

Omenjeni lokaciji na višnjegorskem klancu, kjer so postavili zadnji ohišji, bosta v kratkem označeni tudi s signalnim znakom, ki voznike opozarja, da se na izbranem izseku izvajajo meritve hitrosti. Ciperle Adlešič je ob tem še pojasnila, da so ohišji na omenjeni območji postavili zato, ker so na odseku Grosuplje–Višnja Gora v zadnjem času zaznali povečano število prometnih nesreč. Avtocestni upravljalec bo na tem odseku v prihodnje dodatno omejil hitrost, ob tem pa bodo pristojni začeli občasno izvajati tudi meritve hitrosti.

S postavitvijo stacionarnega ohišja na odseku Višnja Gora–Grosuplje (smer Ljubljana) pa širimo omrežje stacionarnih ohišij na avtocesti,” je še pojasnila predstavnica policije za odnose z javnostmi ter dodala, da na omenjeni lokaciji v prvi vrsti želijo umirjati hitrost pred izvozom Grosuplje – vzhod.

S postavitvijo radarja želijo umirjati hitrost pred izvozom Grosuplje - vzhod
S postavitvijo radarja želijo umirjati hitrost pred izvozom Grosuplje – vzhod (Foto: N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje