Na Bledu se že ob začetku sezone dogaja to, kar so mnogi napovedovali

Slovenija 26. Jun 202419:20 19 komentarjev
turisti na Bledu
Na občini so junija sprejeli odlok, ki omejuje pristajanje na Blejskem otoku (Foto: BOBO)

Že ob začetku glavne turistične sezone se na Bledu dogaja to, kar so mnogi napovedovali. Po najbolj priljubljeni turistični destinaciji se vijejo kolone vozil. Čeprav krožišče na Betinu ne povzroča več težav, pa je še vedno problematična zapora na Mlinem. Občina se sicer skuša z več ukrepi in iniciativami spopadati s pastmi množičnega turizma. Jim bo uspelo ohraniti Bled kot destinacijo, kjer bodo v miru sobivali domačini in turisti?

Bled se ob začetku poletne sezone znova sooča s prometnimi zastoji. “Kar nekaj je slabe volje zaradi zapor ceste, saj je še vedno odprtih kar nekaj gradbišč,” je minuli teden na novinarski konferenci povedal blejski župan Anton Mežan. Zagotovil je, da se večina del zdaj zaključuje, to velja tudi za dela glavni cesti pri Mlinem, ki povzročajo največ težav.

Dela na Mlinem, ki so povezana z ureditvijo novega konzolnega pločnika, bi morala biti končana že maja. “Vendar so pri polaganju komunalne infrastrukture delavci naleteli na skalo, ki je zaradi bližine hiš in obale niso mogli minirati, zato je delo teklo počasi, zaradi tresljajev pa se je podrla več kot 120 let stara škarpa. Zdaj še to urejamo, ampak do konca meseca upam, da bo končano,” je dejal župan.

Še vedno poteka tudi gradnja kolesarske poti med Bledom in Bohinjem ter krožišča na Betinovem klancu, ki predstavlja prvo fazo blejske južne obvoznice. “Tam bo gradbišče še celo sezono, ampak ne bo več vplivalo na promet,” je povedal župan, ki je zadovoljen, da je spet odprta kolesarska povezava med Lescami in Bledom. Za kolesa so ob jezeru postavili tudi nova stojala, tako da ne bodo več ležala po parkih, ali naslonjena na obcestne svetilke, ograje in celo priveze za kočijaže.

Foto: Mirko Kunšič/BOBO

Kaj je treba narediti za boljše sobivanje?

Mežan je poudaril, da so se na Bledu na letošnjo poletno sezono začeli pripravljati že lansko leto: “Imel sem številne sestanke z različnimi deležniki, ker smo želeli slišati mnenja o tem, kaj je treba narediti za boljše sobivanje zlasti domačinov in turistov.”

Napovedal je, da bo varnostna služba skrbela za to, da bo več nočnega reda in miru, saj se znova pojavljajo gostje, ki popivajo in razgrajajo po Bledu ter tako domačinom kot drugim gostom kratijo nočni počitek. Na podlagi tega, ali bodo gostinski lokali dovolj skrbni pri umirjanju svojih gostov, bodo na občini odločali tudi o dolžini njihovega obratovalnega časa.

Ob pritožbah glede ribolova v Blejskem jezeru se je župan pisno obrnil na ribiče s prošnjo, naj mesto ribolova pustijo takšno, kot so ga prejeli. “Pomembno je, da vsi skupaj skrbimo za to, da se bomo na Bledu dobro počutili,” je povedal Mežan in spomnil tudi na letošnje spremembe plovbnega režima.

O spremembah plovbnega režima na Blejskem jezeru smo pred kratkim poročali tudi na N1.  Po novem na otok ne bo več mogoče priti s supom, kajakom, kanujem in manjšim zasebnim čolnom, temveč le še s pletno, hidrobusi in najetimi lesenimi čolni. Zaradi varnosti so na jezeru prav tako prepovedali uporabo tako imenovanih električnih surfov.

“Vprašaj me, sem domačin”

Prav tako na Bledu krepijo akcijo Vprašaj me, sem domačin, s katero osveščajo obiskovalce o primernem vedenju. Lani so se z informatorji osredotočili na območje od Grajskega kopališča do Grand Hotela Toplice. Če bi vsak lahko počel karkoli, bi lahko v parku od kopališča do hotela naenkrat ležalo, kampiralo ali imelo piknike na stotine ljudi, je opozoril Mežan.

Letos želijo delovanje informatorjev razširiti naprej do Mlinega. Mežan si ob tem želi, da bi vsakomur postalo samoumevno, da je za ohranitev lepote Bleda treba spoštovati nekatera pravila. “Bled je po površini tako majhen, da ne moremo dovoliti vsega, kar bi si kdo želel početi,” je pojasnil župan in pozval k spoštovanju tega bisera.

Direktor Turizma Bled Blaž Veber je pojasnil, da je projekt Vprašaj me, sem domačin en izmed osrednjih komunikacijskih kanalov, s katerim poleti dosežejo obiskovalce, med katerimi je omenjeni projekt tudi zelo dobro sprejet. Sodelujoči občani obiskovalce med drugim informirajo tudi o različnih možnostih obiska okolice Bleda in dogajanju na tem območju.

Letošnje Blejsko poletje bo v 70 dneh ponudilo 90 dogodkov na različnih lokacijah v bližini jezera, širše po Bledu in v okoliških vaseh. Znova se bo zvrstila vrsta koncertov na Jezerski promenadi, v drugi polovici poletja pa se bo odvila še serija Koncertov na jezeru na veslaških tribunah v Veliki Zaki, kjer bodo bodo tudi filmske projekcije v okviru Piknik kina. Kot je prepričan Veber, gre za eno najlepših lokacij za tovrstne dogodke v Sloveniji. Vrhunec poletja pa bodo znova Blejski dnevi, ko bo po jezeru zaplavalo 10.000 lučk v jajčnih lupinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje