Sprememba na Bledu dviga prah: “Še več bo kaosa in nereda”

Slovenija 13. Maj 202405:33 25 komentarjev
Suparji na Bledu
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Na Bledu bo po pričakovanjih župana Antona Mežana že junija začel veljati nov plovbni režim. Če se bo to uresničilo, na otoku ne bo več mogoče pristajati s plovili, kot so supi. Dostop do otoka bo omogočen le pletnam, lesenim čolnom na vesla, ladjici, ki prevaža potnike, in čolnom, ki oskrbujejo otok. Župan poleti tako pričakuje "manj kaosa in več reda", bralec, ki pogosto supa po jezeru, pa je prepričan, da bo prav nasprotno. Ob tem opozarja še, da bo obisk otoka odslej mogoč le še za tiste z globokimi žepi.

Pred časom smo poročali o že pred nekaj časa napovedani spremembi plovbnega režima na Blejskem jezeru, ki bo predvidoma začela veljati junija.

Če bi obveljal pripravljen osnutek plovbnega režima, bi bila največja sprememba prav pri pristajanju na Blejskem otoku. To bi bilo po novem mogoče samo za pletne, lesene čolne na vesla, ki se izposodijo ob obali jezera, hidrobus, ki vozi potnike, pa tudi za čolne, ki oskrbujejo otok.

“Otok le še za tiste z globokimi žepi”

Na nas se je obrnil bralec, sicer redni obiskovalec Bleda, ki pogosto supa po jezeru in z njim obiskuje tudi otok. Z odločitvijo se nikakor ne strinja, saj meni, da bo obisk otoka tako še bolj rezerviran le za tiste obiskovalce, ki imajo globoke žepe. Drugače kot s prevozom, ki ga je treba plačati, obisk otoka namreč ne bo več mogoč.

“Strinjam se, da trenutne razmere s supi in drugimi plovili okoli jezera niso optimalne, saj ni predvidenega prostora, kamor bi jih lahko shranili, zato ti neurejeno ležijo po brežinah in pomolih,” zapiše. A to bi se povsem preprosto lahko uredilo tako, da bi občina poskrbela za posebna mesta, ki bi bila namenjena zgolj parkiranju supov, meni. “Na podoben način, kot so urejena mesta, kjer lahko privežeš najete čolne.”

Leseni čolni na Blejskem jezeru
Borut Živulović/BOBO

“Občina v vseh teh letih ni poskrbela za urejene priveze za supe in je s tem podpirala kaos na jezeru, zdaj pa s prstom kaže na ljudi, na nas, suparje, češ kako neurejeno je stanje, in to uporablja kot argument, da popolnoma prepove prihode na otok s supom.” Seveda ljudje te športne rekvizite puščajo vsepovsod, če pa nimajo druge možnosti, dodaja.

Supar: Več bo skrivanja, kaosa in nereda okoli otoka

Medtem ko župan Bleda Anton Mežan od letošnje poletne sezone zaradi nove ureditve pričakuje manj kaosa in več reda, bralec meni, da bo ravno nasprotno.

“Suparji bodo gotovo kljub prepovedi še vedno hodili na otok, bo pa le še več skrivanja, kaosa in nereda okoli otoka,” pravi. Meni, da bo okoli otoka krožilo še več supov, ljudje pa bodo iskali luknje v pravilniku in načine, kako parkirati na vodi. “Tako bo pogled na prelep slovenski biser še bolj okrnjen, kot če bi uredili lične priveze ali prostore, kjer bi lahko ob prihodu na otok shranili supe,” še dodaja.

Po njegovi oceni zadeve niso dovolj premišljene. “Ljudje, tako kot vedno v takšnih primerih, ne bodo spoštovali omejitev, ki jih ne dojemajo kot zdravorazumske,” zaključuje.

Bi bila rešitev dodaten pomol?

Z vprašanji o tem, kaj mislijo o napovedani spremembi, smo se obrnili tudi na ponudnike okoli jezera. Odgovorili so nam v podjetju Sup Bled, ki ponuja izlete s supi po Blejskem jezeru. Kot so zapisali, so se na občinski osnutek skupaj z drugimi deležniki odzvali, upajo pa, da bodo lahko “uskladili potrebe podjetja z željami lokalne skupnosti”.

Blejski otok
Foto: Egon Parteli/N1

“Kot ponudniki izletov na otok si želimo ureditve dodatnega pomola na severozahodni strani otoka, ki bi ga lahko uporabljali tudi drugi, vključno s plavalci,” še dodajo o svojem predlogu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje