Na Gorenjskem po več letih dosegli “evropski standard zdravstvene oskrbe”

Slovenija 12. Feb 202417:54 2 komentarja
Odprtje intenzine enote SBJ2_avtor Bor Slana STA
Foto: Ministrstvo za zdravje

V jeseniški bolnišnici so namenu predali nove intenzivne enote. Z izgradnjo prizidka sta zagotovljena koncentracija vseh intenzivnih enot bolnišnice in približevanje standardom sodobne medicinske tehnologije, je dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

V Splošni bolnišnici Jesenice so danes slovesno odprli nove intenzivne enote. Kot so poudarili, gre za pomembno pridobitev za bolnike in za zdravstveno osebje, ki je dolga leta intenzivno dejavnost kirurške in internistične službe izvajalo v premajhnih in neustreznih prostorih.

Kot je povedala v. d. direktorja bolnišnice Petra Rupar, se je že dlje časa kazalo, da Gorenjska glede na število obravnav potrebuje večjo kapaciteto intenzivnih enot. Problem premajhnega intenzivnega bloka in pomanjkanje možnosti izolacije pa se je posebej izrazil v času epidemije covida-19.

“Takrat se je vodstvo bolnišnice odločilo, da je izgradnja novih intenzivnih enot prioriteta naše bolnišnice. Projekt in gradbeno dovoljenje smo imeli, nismo pa še imeli vira financiranja in izvajalca. Takrat se je začela pozitivna izkušnja, ki je v javnem sektorju ne vidimo tako velikokrat, kako hitro in učinkovito se lahko zadeve izpeljejo,” je povedala Rupar.

Vrednost projekta čez štiri milijone evrov

Kot je pojasnila, so v začetku leta 2021 za pomoč zaprosili ministrstvo za zdravje, ki se je zelo hitro odzvalo. Tako so junija istega leta že imeli izbranega izvajalca gradbenih del. Dela so stekla jeseni istega leta, projekt pa bi moral biti po prvotnih načrtih končan že poleti 2022. Izvedba se je nato podaljšala in podražila z 2,3 na 3,7 milijona evrov, saj v osnovi v projekt niso bila zajeta vsa potrebna dela in oprema.

Končna vrednost del, financiranih s strani države, je znašala 2,5 milijona evrov, medicinska oprema in pohištvo pa sta stala 1,2 milijona evrov. K temu je za obrtniška in nekatera dodatna dela še 900.000 evrov prispevala tudi bolnišnica. Dela so bila končana novembra, januarja so pridobili uporabno dovoljenje.

Odprtje intenzine enote SBJ2_avtor Bor Slana STA
Foto: Ministrstvo za zdravje

Ministrica za zdravje: Izvedba projekta kot primer dobre prakse

Tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki se je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom udeležila današnjega odprtja novih intenzivnih enot na Jesenicah, je izvedbo projekta izpostavila kot primer dobre prakse. “Gre za zelo pozitivno zgodbo,” je poudarila.

Kot je dejala, sta z izgradnjo prizidka zagotovljena koncentracija vseh intenzivnih enot bolnišnice in približevanje standardom sodobne medicinske tehnologije. Zagotovljena bo kakovostnejša zdravstvena oskrba in boljša procesna organizacija ter izkoriščenost kadrovskih virov. Združitev obeh enot intenzivne terapije na isti lokaciji omogoča združevanje ekip medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, kar omogoča tudi lažje pokrivanje odsotnosti in pomanjkanje kadra.

Enota za intenzivno terapijo operativnih strok po izgradnji prizidka meri 230 kvadratnih metrov, kar je 120 več kot prej, pridobila je tudi dodatno posteljo. Enota intenzivne internistične terapije pa je pridobila popolnoma nove prostore in dodatno izolacijsko posteljo ter sedaj meri 207, prej pa je merila 60 kvadratnih metrov.

Gorenjska nujno potrebuje tudi invazivno kardiološko diagnostiko

Tako ima zdaj jeseniška bolnišnica v dveh etažah 12 intenzivnih postelj, vsaki pa pripada bistveno več prostora kot prej, kar ustreza evropskim standardom zdravstvene oskrbe, je poudarila Rupar. Da pridobitev pomeni višji standard obravnave kritično bolnih in boljše delovne pogoje za zaposlene, je izpostavil tudi v. d. predstojnika internega oddelka Igor Rus.

Ta je danes opozoril, da bi Gorenjska nujno potrebovala tudi invazivno kardiološko diagnostiko. Pozval pa je tudi k čim prejšnji določitvi lokacije za novo gorenjsko bolnišnico. Ministrica je povedala, da glede lokacije ni še nič novega. “Seveda pa na tem delamo in bomo sporočili v kratkem, takoj ko bo,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje