Na Kaninu razočarani nad odločitvijo. Bodo pozimi sploh zagnali žičnice?

Slovenija 13. Jul 202213:39 > 15:24 5 komentarjev
Kanin
Žičnica na Kanin (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kanin in Straža Bled nista bila uspešna na razpisu za nepovratna sredstva za posodobitev žičnic. Gondoli na Kaninu obratovalno dovoljenje poteče decembra 2023, na razpisu pa si je Kanin obetal deset milijonov evrov.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj objavilo prejemnike nepovratnih sredstev na razpisu za nepovratna sredstva za naložbe v gorske centre. Eno največjih presenečenj je bila neuspešna kandidatura Kanina, ki je ostal praznih rok. Po prvih informacijah njegova prijava naj ne bi ustrezala vsem razpisnim pogojem. Občino Bovec, ki je lastnica smučišča Kanin, je informacija šokirala.

“Najprej pričakujemo sklep, da bomo videli, zakaj smo izpadli, zaradi česa ne izpolnjujemo pogojev. Ravno danes sem dobil vabilo in termin z ministrstva za gospodarstvo, kdaj nas vabijo na sestanek, da bi poiskali druge možnosti in vire, da bi investicijo na Kaninu vendarle lahko začeli,” je odločitev komentiral bovški župan Valter Mlekuž. Občina je lastnica najvišjega smučišča pri nas, na razpis pa je prijavila projekt nove krožne kabinske žičnice. Trenutni decembra prihodnje leto poteče veljavno obratovalno dovoljenje, saj bo dosegla starost 50 let.

“Če država ne bo našla druge poti za financiranje projekta gradnje novih žičniških naprav z vso infrastrukturo na edinem čezmejno povezanem visokogorskem smučišču Kanin, kar je bilo obljubljeno že v prejšnji sestavi MGRT (ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), bomo prisiljeni smučišče zapreti, saj vlaganje v stare naprave ni več rentabilno, niti ni smiselno. Zaprtje smučišča Kanin pomeni tudi zaprtje številnih namestitvenih kapacitet na Bovškem in v Posočju, čemur smo že bili priča, povzročilo pa bi veliko in nepopravljivo gospodarsko škodo, brezposelnost in degradacijo okolja. Zato o tem ne smemo razmišljati,” je za N1 dodatno pojasnil Mlekuž. Z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom naj bi se po njegovih besedah sestali prihodnji ponedeljek.

Bovški župan: Italijani vložili že več kot 60 milijonov evrov

V Bovcu so bili po objavi izbranih smučišč razočarani in presenečeni, ob tem pa ne morejo razumeti, kaj je razlog za njihovo zavrnitev. Župan Mlekuž je dejal, da odločbe še ni videl, njihovo vlogo pa je pripravila profesionalna agencija. Celotna investicija prenove smučišča je vredna 52 milijonov evrov, iz razpisa pa so si obetali deset milijonov evrov.

“Sredstva iz tega razpisa bi zadostovala za izdelavo vse potrebne dokumentacije vključno s PZI ter gradnjo novega odseka C-D s končno postajo in pripadajočo infrastrukturo, vendar je zdaj to postalo brezpredmetno. Kako hitro bi lahko zgradili nove žičniške naprave z vso potrebno infrastrukturo, je nemogoče špekulirati, saj bo to odvisno od projekta, načina financiranja, možnosti dobave opreme dobavitelja in seveda vremenskih razmer. Vsa potrebna soglasja lastnikov zemljišč je Občina Bovec pridobila že pred časom. Vsekakor pa lahko zatrdimo, da je za začetek gradnje skrajni čas,” meni Mlekuž in dodal, da so Italijani na svoji strani Kanina v smučišča in žičniške naprave z zasneževanjem vložili že več kot 60 milijonov evrov. Po njegovem bi, če bi morali zapreti smučišče, to pomenilo veliko mednarodno blamažo.

Božič Badalič: Mogoče še lahko podaljšamo do decembra 2023, nato pa absolutno ne več

Direktorica smučišča Kanin Manuela Božič Badalič razpisa za N1 ni želela komentirati, pred časom pa je lansko sezono ocenila kot dobro, saj so na Kaninu obratovali skoraj 100 dni. Za še boljšo sezono jim je februarja in marca močno nagajal veter, ki je poskrbel, da so morali zaustaviti gondolo in posledično smučišče ni obratovalo.

Božič Badalič je dejala, da aprila 2023, ko bo gondola stara 50 let, proizvajalec ni več dolžan zagotavljati originalnih rezervnih delov. “Iz Francije prihaja na strokovni pregled ekipa strokovnjakov proizvajalca Poma, ki bo podala mnenje, kaj vse bi morali narediti pred prihajajočo sezono, če bi hoteli obratovati to zimo in nato do decembra 2023. Od decembra 2023 naprej pa absolutno ne smemo več,” je pojasnila. Dodala je, da na kabinski žičnici vsako leto potekajo vzdrževalna dela, pregledi naprave, kot to določajo tehnični standardi.

Gospodarski minister Han je po objavi razpisa dejal, da projekt Kanina ni izpolnjeval vseh pogojev. Han je poudaril, da je predstavnike Kanina oziroma občine že povabil na sestanek na ministrstvo, na katerem bodo iskali možnost sofinanciranja projekta iz drugih sredstev.

Bodo po poletju zaprli vrata?

Ministrstvo bo skupno za 20 projektov, ki se nanašajo na izboljšanje ponudbe turističnih namestitev in gorskih centrov, namenilo 69,14 milijona evrov. Nad odločitvijo je bil presenečen tudi vodja delovne skupine za prenovo smučarskega centra Danijel Krivec, je poročal STA.

“Vsekakor smo pričakovali, da bomo izbrani, saj smo se kakovostno pripravili na razpis. Prijavo je pripravila agencija, s katero smo že sodelovali in bili uspešni na razpisih. Sami tega denarja za prenovo kaninske žičnice nimamo. Če ga ne bomo dobili, bomo morali po letošnji poletni sezoni zapreti vrata,” je povedal Krivec.

Vsa potrebna soglasja lastnikov zemljišč je Občina Bovec pridobila že pred časom. Vsekakor pa lahko zatrdimo, da je za začetek gradnje skrajni čas. Verjamem, da bo prevladal razum, saj bi kakršenkoli drug pristop, glede na to, da so na italijanski strani Kanina v smučišča in žičniške naprave z zasneževanjem vložili že preko 60 milijonov evrov, pomenil tudi veliko čezmejno ali če hočete, mednarodno blamažo.

Neuspešni na razpisu so bili tudi pri blejskem smučišču Straža. Prijavili so se s projektom za tovorno sedežnico, ki bi razbremenila obstoječo sedežnico, saj morajo trenutno z njo voziti tudi za potrebe sankališča. Projekt je bil ocenjen na dva milijona evrov.

Žičnica
Žiga Živulović jr./BOBO

Starost žičniških naprav čez 30 let

V Sloveniji je registriranih 49 smučišč, od tega jih pozimi obratuje 12. Po podatkih iz leta 2019 deluje nekaj manj kot 190 žičnic, kažejo podatki družbe K&Z, ki je pred dvema letoma opravila študijo Gorski centri v Sloveniji za gospodarsko ministrstvo.

Žičniške naprave na slovenskih smučiščih so zelo stare. Povprečna starost presega 30 let, v zadnjih desetih letih pa v Sloveniji praktično nismo zgradili nobene večje žičniške naprave, z izjemo manjših otroških poligonov in trakov.

Kdo je bil uspešen na razpisu?

Odobrenih je bilo deset projektov za razvoj gorskih centrov: Vabo (Kope), RTC Jakec Trije kralji, Velika planina, Žičnice Vogel Bohinj, Rekreacijsko-turistični center Krvavec, Golte, Unitur (Rogla), Rekreacijsko-turistični center žičnice Kranjska Gora, Javno podjetje Marprom (Pohorje) in Hotel Cerkno (Cerkno).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje