Na nov avto je treba čakati več mesecev ali celo eno leto

Gospodarstvo 31. Okt 202117:26 1 komentar
volkswagen avti na vlaku
Profimedia

Avtomobilska industrija se v zadnjem obdobju srečuje s številnimi težavami, največja je pomanjkanje čipov. Zaradi tega je sledil upad v proizvodnji avtomobilov, pri Volkswagnu so celo ustavili delo v nekaterih tovarnah. Kako te težave vplivajo na dobavo slovenskim potrošnikom, smo se pozanimali pri uvozniku najbolj prodajanih znamk zadnjih nekaj let.

Podjetje Porsche Slovenija je uvoznik vozil koncerna Volkswagen, v Slovenijo uvaža vozila znamk Volkswagen, Škoda, Seat, Audi in Cupra. Povedali so nam, da je povpraševanje po njihovih avtomobilih veliko, vendar zaradi težav s pomanjkanjem čipov v verigi dobaviteljev ne morejo zadostiti potrebam trga. Zaradi tega lahko kupec, ki naroči nov avtomobil, nanj čaka tudi eno leto.

Z N1 so delili tudi okvirne dobavne roke njihovih vozil. Pri znamki Volkswagen se je rok dobave podaljšal s tri do štiri na šest do osem mesecev. V Sloveniji je to letos najbolj prodajana znamka, saj skoraj 17 odstotkov vseh do septembra prodanih avtomobilov nosi začetnici VW.

Dobavni roki so se podaljšali tudi pri drugih znamkah, ki jih uvaža Porsche Slovenija. Na vozila Seat in Cupra je treba čakati najmanj pol leta, pri Škodinih nekaterih modelih tudi 12 mesecev. Daljše dobavne roke se lahko pričakuje še pri znamki Audi, se pa pri vseh znamkah razmere tedensko spreminjajo, so pojasnili v Porsche Slovenija. Ocenjujejo, da naj bi bilo tako vsaj še v prvi polovici leta 2022.

vw group
Profimedia

Volkswagen kljub težavam še vedno zelo priljubljen

Kot smo že poročali, so morali v avtomobilskem koncernu Volkswagen zaradi pomanjkanja čipov, ki pesti celotno avtomobilsko industrijo, večkrat prekiniti proizvodnjo v nekaterih tovarnah. Posledično je Volkswagnov dobiček v tretjem četrtletju za 12 odstotkov večji od tistega v istem obdobju lani. Kljub temu pa prodaja vozil koncerna Volkswagen v Sloveniji letos ni upadla, njihove znamke so med najbolj priljubljenimi letos.

Po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je bilo do septembra število prvič registriranih vozil znamke Volkswagen večje kot v celotnem lanskem letu skupaj. Enako velja tudi za znamke Škoda, Audi in Seat, ki so del Volkswagnovega koncerna. Največjo razliko v prodaji je zabeležil Audi, ki je do septembra letos prodal za 46,23 odstotka več avtomobilov kot lani.

Da dobava ne more zadovoljiti povpraševanja v Sloveniji, pokaže tudi primerjava prodaje v letošnjem in lanskem septembru. Na podlagi podatkov trgovinske zbornice so vse znamke Volkswagnovega koncerna septembra letos v naši državi prodale manj avtomobilov kot v istem mesecu lani. Največji upad sta zaznala Seat, ki je prodal za 49,43 odstotka manj vozil, in Škoda, ki je prodala za 34,48 odstotka manj avtomobilov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje