Na novogoriški železniški postaji našli že sedmo večjo neeksplodirano bombo

Slovenija 22. Avg 202419:33 0 komentarjev
Odkritje nove bombe v Novi Gorici
Foto: Andrej Biaggio/CZ

Na območju novogoriške železniške postaje, kjer poteka prenova, so spet našli neeksplodirano bombo. Gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki je v dobrem stanju. Območje v bližini najdene bombe so že zavarovali, o datumu in poteku deaktivacije se na občini še dogovarjajo. To je že sedma večja neeksplodirana bomba, ki so jo na območju postaje odkrili v dobrem letu dni.

Na gradbišču na železniški postaji v Novi Gorici so delavci danes ob 12.30 odkrili neeksplodirano 250 kilogramov težko letalsko bombo iz 2. svetovne vojne. Kot so sporočili z Mestne občine Nova Gorica, so bombo zavarovali s 100-metrskim varovalnim pasom, ki ga nadzoruje policija.

Kot je za STA pojasnil poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, gre za 250 kilogramov težko bombo britanske izdelave. Vgrajen ima en mehanski vžigalnik, ki je v dobrem stanju. Natančnejša identifikacija še poteka.

Bomba se nahaja prav v nekdanjem tovornem skladišču, ki ga obnavljajo pred dogodki v sklopu Evropske prestolnice kulture 2025, so pojasnili na Mestni občini Nova Gorica. Za onesposobitev bombe bo tako kot ob preteklih deaktivacijah potrebna evakuacija. Zaradi lege neposredno ob državni meji bodo morali vse postopke uskladili tudi z italijansko stranjo.

To je že sedma večja neeksplodirana bomba, ki so jo v dobrem letu dni našli med obnovo postaje. Prvo so deaktivirali julija lani, nato pa so med februarjem in marcem našli še tri neeksplodirane bombe iz časa druge svetovne vojne. Eno od njih so morali zaradi poškodb razstreliti na mestu najdbe. Še dve neeksplodirani bombi so pirotehniki našli aprila, a sta bili brez vžigalnikov in so ju lahko takoj odpeljali.

Območje novogoriške železniške postaje je bilo med drugo svetovno vojno močno bombardirano. Nanj naj bi odvrgli približno 600 različnih bomb, poleg tega pa so tako kot drugod po severnem Primorskem tu še vedno prisotni tudi nekateri neeksplodirani ostanki iz prve svetovne vojne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!