V Novi Gorici našli še dve bombi, njuna odstranitev bo tokrat manjši zalogaj

Slovenija 15. Apr 202413:43 0 komentarjev
Dezaktivacija bomb v Novi Gorici
Fotografija iz 17. marca. (Foto: Jakob Murovec/N1)

Pirotehniki so ob pregledovanju terena na železniški postaji v Novi Gorici našli še dve letalski bombi. Tokrat pred njuno odstranitvijo niso bili potrebni posebni varnostni ukrepi, saj sta bili brez vžigalnikov, zato so ju le odpeljali na lokacijo, kjer bosta počakali do uničenja.

“Pri detekciji terena na sedmem tiru smo v soboto zaznali kar nekaj anomalij, večjih magnetnih polj. Takih točk je bilo kar 39, na dveh med njimi pa smo našli dve letalski bombi,” je za STA danes povedal vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič.

Obe bombi sta težki po 100 kilogramov, ena je angleške, druga pa ameriške izdelave.

“Sreča je bila, da je bil pri prvi popolnoma utrgan vžigalnik. Pri drugi smo sicer porabili nekoliko več časa, vendar smo ugotovili, da je vžigalnik svoje oddelal, saj je bil razbit. Ugotovili smo, da detonator ni prenesel pulza na eksploziv, tako da je bila tudi ta bomba varna za prevoz v skladišče brez skrajnih ukrepov,” je še pojasnil.

Zonjič je prepričan, da bodo pri nadzoru na terenu zagotovo našli še kakšno bombo, čeprav ob detekciji kovine ne naletijo na neeksplodirano ubojno sredstvo.

Doslej so na gradbišču novogoriške železniške postaje našli šest bomb, dve med njimi so zaradi nevarnosti za okolico uničili na samem najdišču ob poostrenih varnostnih ukrepih in evakuaciji bližnjih prebivalcev na slovenski in italijanski strani državne meje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!