Še zadnji zdravstveni delavci italijanske vojske bodo na pomoč prispeli v torek

Koronavirus 06. Dec 202119:08 > 07. Dec 2021 14:01 0 komentarjev
Aleksander Vidergar
ministrstvo za obrambo/Twitter

Še zadnji zdravstveni delavci italijanske vojske, ki bodo pomagali pri oskrbi bolnikov s covidom-19, bodo na pomoč prispeli v torek. Šestim zdravstvenim delavcem italijanske vojske se bo pridružilo še devet delavcev, ki so jim sprva prihod konec tedna preprečile vremenske razmere.

Konec tedna je v Slovenijo prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo v slovenskih bolnišnicah pomagali pri oskrbi bolnikov s covidom-19. Z zamudo se jim bo še devet italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev. Predvidoma bodo prispeli v torek opoldne.

Poslanstvo vojaške zdravstvene enote je zagotavljanje pripravljenosti in odzivnosti za izvajanje zdravstvene, veterinarske in laboratorijske oskrbe slovenske vojske doma in v tujini, sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter oblikovanje operativnih zmogljivosti, je pred prihodom italijanske vojaške pomoči pojasnil poveljnik vojaške zdravstvene enote logistične brigade Slovenske vojske polkovnik Aleksander Vidergar. 

Vojaška zdravstvena enota v vseh vojašnicah

Kot je poudaril polkovnik, so lokacije vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske v vseh naših vojašnicah. “Skupaj smo na trinajstih lokacijah,” je navedel polkovnik. Sedež vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske je na Štuli v Šentvidu.

Vojaška zdravstvena enota ima pod seboj poveljstvo, dve četi, vojaško bolnišnico, zdravstveni center, veterinarsko enoto ter laboratorij jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe. “Brez podpore vsemu temu seveda ne gre, zato imamo tudi logistični vod in lastno centralno upravo,” je navedel polkovnik Vidergar.

V slovenskih bolnišnicah pri oskrbi bolnikov s covidom-19 trenutno pomaga 35 pripadnikov Slovenske vojske: po pet v celjski in novomeški bolnišnici, deset v UKC Maribor in petnajst v UKC Ljubljana. Slovenske vojaške zdravstvene ekipe, ki že pomagajo v slovenskih bolnišnicah, bo skupno okrepilo pet zdravnikov in deset medicinskih tehnikov italijanske vojske. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!