Na pošti drugi paket izračunov dohodnine. Pri doplačilih letos pomembna novost

Slovenija 31. Maj 202315:28 0 komentarjev
Informativni izračun dohodnine
BOBO

Drugi paket informativnih izračunov dohodnine je danes finančna uprava odpremila na pošto. Furs zavezancem svetuje, naj natančno pregledajo poslane izračune. Pri doplačilih pa je letos Furs uvedel novost.

Finančna uprava RS (Furs) je danes na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. Vanj je vključila izračune za 587.537 zavezancev, skupaj s konec marca izdanimi 961.322 informativnimi izračuni jih je tako letos pripravila za 1.548.859 zavezancev.

Zavezancem, ki bodo danes odpremljene izračune v naslednjih dneh prejeli po pošti na dom, na Fursu svetujejo, naj jih natančno pregledajo. Če ugotovijo, da niso pravilni oz. so pomanjkljivi, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Če se z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, pa jim ni treba storiti ničesar, saj bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. V tem primeru morajo premalo plačano dohodnino doplačati do 31. julija oz. bodo lani med letom preveč plačano dohodnino prejeli vrnjeno na svoje bančne račune najpozneje do 28. julija.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, so spomnili na Fursu.

Povprečen znesek doplačila 460 evrov, vračila pa 673 evrov

Med 587.537 informativnimi izračuni v drugem svežnju jih je 86.269 z doplačili, 384.839 z vračili, 116.429 pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Doplačil je za skupaj 39,7 milijona evrov, vračil pa za skupaj 259 milijonov evrov. Povprečni znesek doplačila je 460 evrov, vračila pa 673 evrov.

Letošnja novost je možnost poravnave te obveznosti z direktno obremenitvijo oziroma “trajnikom”, za kar morajo zavezanci, ki so vključeni v drugi paket informativnih izračunov, soglasje Fursu oddati najpozneje do 30. junija.

Tako kot lani je finančna uprava tudi letos izdala informativni izračuni dohodnine vsem zavezancem, ki so imeli lani kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka. Kdor do 15. junija izračuna ne bo prejel, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, in sicer do 31. julija.

Zavezanci iz prvega paketa informativnih izračunov dohodnine za leto 2022, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, so medtem preveč plačane zneske najpozneje do danes že prejeli vrnjene na bančne račune. Za tiste, ki so dohodnine plačali premalo, pa se rok za doplačilo izteče v petek. Izjema so tisti, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!