Na prihajajočem Festivalu Parada ponosa o pričakovanjih do predvolilnih obljub

Slovenija 30. Maj 202214:24 > 31. Maj 2022 10:09 3 komentarji
Parada ponosa v Ljubljani
Srdjan Živulović/BOBO

Letošnji Festival Parada ponosa 2022, ki se začenja v petek, bo tudi tokrat nastavljal ogledalo politiki, predvsem pa bodo predstavniki LGBT+ skupnosti izrazili pričakovanja do obljub, ki so jih politične stranke podale v predvolilnem obdobju, je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec.

Politična vsebina festivala ni nekaj novega, je na današnji konferenci dejala predsednica društva Simona Muršec. Leta 2020 so v društvu z nekaterimi ostalimi LGBT+ organizacijami namreč opravili popis področij, kjer pravne pravice in status LGBT+ oseb ni urejen. Kot poudarja Muršec, mnoga od teh področij še vedno niso urejena.

Se pa je po njenih besedah v zadnjih dveh letih ključno spremenila družbena klima. “Celotna obarvanost letošnjega festivala temelji na izkušnjah zadnjega več kot pol leta ali pa zadnjih dveh let, ko smo tudi v Društvu Parada ponosa zelo aktivno sodelovale in skušale mobilizirati tako LGBT+ osebe, mlade predvsem in širšo skupnost, kot seveda vse zaveznice in zaveznike, vse tiste, ki se borijo za človekove pravice, da smo se predvsem na ulici skušali angažirati,” je dejala Muršec.

V tem obdobju so aktivirali tudi iniciativo Mavrični glas, s katero so želeli informirati volivke in volivce o tem, kako se različne stranke opredeljujejo do tematik, pomembnih za LGBT+ skupnost. Od nove vlade bodo zato zahtevali izpolnitev obljub, danih v predvolilnem obdobju. Predvsem pa si želijo, da bi bila retorika nove vlade taka, da bi v družbi vzpostavljala “neko drugo klimo”.

Uradni začetek Festivala Parada ponosa 2022, ki ga bo pospremil skupnostni dogodek v sodelovanju z več LGBT+ organizacijami, bo sicer v petek. Eden večjih dogodkov bo tudi sobotna Koroška parada ponosa, ki ga organizira zavod Koroška Pride. Ta poteka kot samostojna parada ob podpori drugih LGBT+ organizacij, med njimi tudi ljubljanske, so zapisali v Koroška Pride. “Letošnji naslov Pošasti iz omare nosi večplastno sporočilo: opozarja na še vedno globoko fantomizirano podobo LGBT+ oseb v družbi, obenem pa slavi naše raznolike identitete in jih vabi, da skupaj pogledamo iz omar in svetu, ki nas drugači, pošasti in odriva, nastavimo ogledalo,” so še dodali.

Poleg tega bodo do 11. junija, ko se bo festival zaključil s Parado ponosa v Ljubljani, pripravili več okroglih miz, delavnic in kulturnih dogodkov, na katerih bodo ozaveščali in izobraževali o LGBT+ skupnosti in osebah v Sloveniji in drugod po svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.